Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Emoționant: Cum trăiesc persoanele cu sindromul Down în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausCentru de reabilitare
Centru de reabilitare - Sputnik Moldova
Abonare
Părinții care au copii cu sindromul Down cer ajutorul autorităților pentru deschiderea unui centru de reabilitare gratuit. Dacă unele centre propun activități pentru copiii de până la trei ani, atunci pentru cei mai mari astfel de programe nu există.
Persoanele cu sindromul Down au nevoie de ajutorul autorităților

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directoarea Asociației Obștești "Sunshine", Ala Burlaca, a mențiomat că în Capitală activează patru centre de reabilitare pentru copiii cu sindromul Down. Serviciile însă sunt oferite doar pentru micuții de până la trei ani, pe când activitățile ulteriorare rămân pe umerii părinților. Mulți dintre ei însă nu au posibilitatea de a achita toate serviciile medicale și activitățile necesare pentru această categorie de persoane.

"Ne odrim să avem un centru de reabilitare pentru toate vârstele. Există clinici private pentru copiii de până la 18 ani, însă acestea sunt foarte costisitoare. După împlinirea majoratului, persoanele cu sindromul Down nu se pot integra în societate, nici o instituție nu-i primește la studii și atuni părinții stau cu copiii lor închiși în casă", a declarat pentru Sputnik Ala Burlaca.

Potrivit ei, cel puțin până la 18 ani copiii au nevoie un complex de servicii speciale – logoped, kenetoterapeut, psihopedagog ș.a. Pentru aceste activități părinții trebuie să scoată din buzunare mii de lei doar într-o singură lună.

Natalia Barbova - Sputnik Moldova
Important: Riscurile unei sarcini după 35 de ani
"Toată povara este pe umerii părinților și se descurcă foarte greu. Cineva din părinți trebuie să stea acasă, celălat să plece peste hotare sau să lucreze în mai multe locuri pentru a putea întreține familia", a remarcat invitata.

În acest context, Asociației Obștești "Sunshine" cere implicarea autorităților în desemnarea unui spațiu pentru deschiderea unui centru gratuit pentru persoanele cu sindromul Down de toate vârstele. Membrii Asociației spun că-și asumă responsabilitatea de a găsi specialiști care vor activa în cadrul centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0