Baku acuză Erevanul că a bombardat localități din Karabah

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaNagorno-Karabah
Nagorno-Karabah - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat că forțele armate ale Armeniei au bombardat localitățile care se află pe linia de contact dintre cele două părți beligerante.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. "Încălcând în mod brutal regimul umanitar de încetare a focului, forțele armate ale Armeniei, de dimineață, au deschis focul asupra raioanele Gheranoboiesk, Tertersk, Agdamsk și Agdjabedinsk", anunță serviciul de presă al departamentului militar azer, fiind citat de RIA Novosti.  

Ситуация в зоне карабахского конфликта - Sputnik Moldova
Armenia acuză Azerbaidjanul de folosirea teroriștilor din Siria și Libia
Luptele pe linia de contact din Karabah au început pe 27 septembrie. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc că dezlănțuie ostilități în Karabah raportând bombardamente de artilerie a așezărilor pașnice ale republicii nerecunoscute, inclusiv a capitalei sale, Stepanakert. Armenia a instituit legea marțială și - pentru prima dată - mobilizarea generală, susținând că Ankara sprijină activ Baku. Mobilizarea parțială a fost introdusă în Azerbaidjan și în unele locuri - legea marțială.
Liderii Rusiei, Statelor Unite și Franței - țările co-președinte ale Grupului OSCE Minsk din Karabah - au cerut părților opuse să înceteze ostilitățile și să se angajeze să înceapă negocieri fără condiții prealabile. Turcia a declarat că va oferi Azerbaidjanului orice sprijin pe care îl solicită pe fundalul unei alte agravări a situației din Nagorno-Karabakh.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov, despre respectarea înțelegerilor comerciale cu SUA și China
Pe 9 octombrie, miniștrii de Externe ai Azerbaidjanului și Armeniei au ajuns la Moscova la invitația președintelui Federației Ruse, împreună cu omologul lor rus au purtat discuții mai mult de 10 ore. Drept urmare, Erevan și Baku au fost de acord să înceteze focul în Karabah începând cu amiaza zilei de 10 octombrie, să facă schimb de prizonieri și corpurile neînsuflețite ale celor decedați, de asemenea, să cadă de acord cu detalii specifice a armistițiului. Cu toate acestea, în aceeași zi, părțile au început să se acuze reciproc de încălcarea încetării focului.

Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat secesiunea din RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabahului și șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționare pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului OSCE Minsk, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, Armenia apără interesele republicii nerecunoscute, deoarece RNK nu este parte la negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0