Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viața femeilor de la sate: Realitatea zilelor noastre

© Sputnik / Юрий ПодлесникValentina Buliga
Valentina Buliga - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural. Despre femeile din satele noastre și problemele cu care se confruntă am aflat de la Valentina Buliga, director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Viața femeilor de la sate: Realitatea zilelor noastre

Anual, pe data de 15 octombrie este marcată Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural. Cu siguranță, multe dintre ele nici nu prea au auzit că există o asemenea sărbătoare, dedicată lor, așa că  o marchează la fel cum și-au trăit toată viață - muncind.

Valentina Buliga spune că femeile din satele Moldovei ar putea avea o viață mult mai bună și liniștită dacă ar avea acces la toate serviciile de sănătate, multe dintre ele sunt afectate de sărăcie, sunt victime ale violenței în familie, a discriminării sau sunt private de dreptul de a participa mai activ în viața comunitară.

"Lipsa serviciilor pentru copii (creșe), lipsa unui loc de muncă, sarcinile pe pe care le au pe lângă gospodărie – sunt mai mulți factori care le împiedică să-și trăiască viața pe deplin, cu mai puține griji și nevoi", a declarat interlocutoarea.

Cu toate acestea, Valentina Buliga a remarcat efortul organizațiilor neguvernamentale, organizațiilor de femei, autorităților care, pas cu pas, încearcă să îmbunătățească și să ușureze viața la țară. Însă la acest capitol rămâne încă foarte mult de muncit, adaugă ea.

Valentina Stratan - Sputnik Moldova
Programul "Un doctor pentru tine": Unde vor ajunge echipele de medici în luna februarie
Totodată, cu prilejul sărbătorii, Valentina Buliga și-a exprimat admirația și respectul față de toate doamnele și domnișoarele din satele noastre, dorindu-le în primul rând sănătate și împlinire sufletească.

"Veșnicia s-a născut la sat, iar femeile de la țară merită toată recunoștința și admirația noastră", a conchis Buliga.

De menționat că Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural este marcată începând cu anul 1995, după adoptarea inei decizii la Conferința ONU pentru femei, de la Beijing.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0