Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cât de probabilă este amânarea alegerilor prezidențiale - expert

© Sputnik / Miroslav RotariВ Молдове открылись избирательные участки
В Молдове открылись избирательные участки - Sputnik Moldova
Abonare
Experții estimează șansele ca autoritățile să amâne alegerile șefului statului din cauza pericolului pe care-l reprezintă răspândirea COVID-19.

CHIȘINĂU 13 oct – Sputnik. Epidemiologii vorbesc despre un al doilea val de răspândire a noului coronavirus în țara noastră, iar o situație mai complicată în privința numărului de persoane infectate se atestă în Capitală. Doctorul habilitat în politologie Victor Juc estimează dacă vor recurge autoritățile la amânarea alegerilor prezidențiale.

Chestiunea reexaminării datei desfășurării alegerilor președintelui țării, programate pentru 1 noiembrie, depinde de decizia majorității parlamentare și de modul în care va evolua situația privind răspândirea COVUD-19 în apropiatele câteva zile, a declarat politologul în studioul Sputnik Moldova.

”Alegerile președintelui ar putea fi amânate în cazul în care va fi instituită iarăși stare de urgență în țară. Dacă Parlamentul va ajunge la o astfel de decizie, scenariul amânării datei este destul de real, deși eu nu sunt sigur că deputații din coaliția de guvernare vor adopta o asemenea lege”, a afirmat interlocutorul.

Potrivit expertului, în prezent mulți aleși ai poporului sunt implicați într-un mod sau altul în desfășurarea campaniei electorale și puțini dintre parlamentari se gândesc în mod serios acum la situația epidemică și viteza de răspândire a infecției.

”Dacă aproape de 1 noiembrie situația privind răspândirea virusului va ieși de sub control, atunci, evident, alegerile vor trebui amânate. Au existat astfel de cazuri în timpul pandemiei. De exemplu, în Polonia au fost amânate pentru trei luni alegerile șefului statului din cauza pericolului prezentat de virus, în România alegerile locale au fost amânate tocmai cu cinci luni”, a precizat politologul.

Презентация предвыборной платформы независимого кандидата на пост президента Игоря Додона  - Sputnik Moldova
Igor Dodon admite că alegerile ar putea fi amânate

Juc este sigur că amânarea alegerilor nu este gravă, deoarece viața și sănătatea oamenilor este mult mai importantă decât campania electorală.

Igor Dodon admite că alegerile ar putea fi amânate

Amintim că anterior președintele Republicii Moldova, Igor dodon, a admis că admite că alegerile au putea fi amânate în cazul agravării situației epidemice. El a făcut declarațiile în cadrul emisiunii "Igor Dodon răspunde".

Șeful stazului a spus că acest lucru poate să-l decidă Parlamentul și se va întâmpla dacă forul legislativ va institui situație excepțională din cauza COVID-19.

Totodată, Dodon a precizat însă că el optează pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale în data fixată deja – 1 noiembrie și nu crede că amânarea acestora cu 3-4 luni este o soluție, dat fiind că și atunci numărul celor infectați cu coronavirus va fi mare.

Absenteismul va caracteriza prezidențialele din acest an

Mai mulți analiști politici au acredita ideea că alegerile prezidențiale din acest an vor fi marcate, cel mai probabil, de absenteism, din cauza că cetățenii sunt speriați de răspândirea infecției și vor prefera să se gândească în primul rând la protejarea propriei sănătăți.

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
La alegerile prezidențiale din acest an am putea avea parte de surprize - Experți

De exemplu, politologul Igor Volnițchi, menționând că favoriții curse prezidențiale sunt actualul președinte Igor Dodon și liderul ”PAS” Maia Sandu, a subliniat că absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general al alegerilor. Potrivit lui, în confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemiologice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Le Kremlin de Moscou et le drapeau russe - Sputnik Moldova
Care vor fi relațiile cu Rusia dacă Dodon pierde alegerile

Potrivit lui, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0