Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un nou sondaj: Pe cine ar vota cetățenii la conducerea țării

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri locale 2018
Alegeri locale 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidențial,e 70 la sută dintre cetățeni ar merge la urnele de vot. Asta arată date celui mai recent sondaj prezentat astăzi.

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. În cadrul studiului desfășurat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, cetățenii au fost întrebați pentru cine și-ar da votul la alegerile prezidențiale.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
CEC: Programul secțiilor de peste hotare ar putea fi prelungit
Astfel, din cei 76,3% respondenții deciși au spus că pentru Igor Dodon și-ar da votul 41,7%, Maia Sandu ar acumula 24,5%, Andrei Năstase ar lua 12,2% din sufragii, Renato Usatîi - 8,6%, Violeta Ivanov - 6,1%, Octavian Țîcu ar acumula 2,2%, Tudor Deliu ar lua 1,8%, iar Dorin Chirtoacă ar acumula cel mai puțin - 1,7%.

"Observăm că dacă pentru Igor Dodon în luna septembrie ar fi votat 41,6%, acum pentru el și-ar da votul 41,7%, adică se menține pe poziția I-a. Pentru Maia Sandu, dacă în septembrie votau 26%, acum ar vota 24,5%, adică intenția de vot pentru Maia Sandu a scăzut cu două puncte procentuale. În schimb a crescut intenția de vot pentru Andrei Năstase. În septembrie, Năstase avea 9,1%, iar acum este ales de 12,2%, adică cu 3 la sută mai mult. Și asta pentru că oamenii au menționat că el are o echipă bună în teritoriu. Pentru Usatîi în septembrie și octombrie votează aproape 9% din populație, pentru Violeta Ivanov în septembrie erau 7,4%, iar acum 6,1%. Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă se mențin la nivelul de aproximativ 2%", a declarat Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Curtea Constituțională adoptă decizii politice
Totodată, participanții la sondaj au fost întrebați pe cine ar vota în turul doi, dacă ar accede Igor Dodon și Maia Sandu. Datele arată că pe primul loc s-ar clasa Igor Dodon cu 45,9%, iar Maia Sandu ar acumula peste 38%.

"Dacă în septembrie pentru Igor Dodon erau gata să voteze 44,2% din cetățeni, acum pentru el votează 45,9 la sută, o creștere de două puncte procentuale. în același timp, pentru Maia Sandu luna trecută ar fi votat 37%, acum 38%, a crescut opțiunea cu 1%", a menționat Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

În același timp, mai bine de jumătate dintre cetățeni au declarat că această campanie electorală decurge fără încălcări și doar 11 la sută cred că sunt abateri. La fel, fiecare a patra persoană este de părere că alegerile prezidențiale sunt libere și corecte. Participanții la sondaj au mai fost întrebați dacă cunosc unde se află secția lor de votare, iar 68 la sută au spus că știu. În acest context, sociologii au îndemnat instituțiile mass-media să informeze cetățenii dacă unele secții și-au schimbat sediul. 

Sondajul a fost efectuat în perioada 26 septembrie - 8 octombrie. În total, au fost intervievați 1167 de respondenţi din 81 de localități. Sondajul are o marjă de eroare de +/-3%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0