Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Curtea Constituțională adoptă decizii politice

© Photo : Facebook / Igor DodonIgor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea
Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că Curtea Constituțională de la Chișinău "adoptă decizii politice și se implică în problemele politice".

CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Șeful statului a acordat un interviu agenției de presă RIA Novosti în care a fost solicitat să comenteze hotărârea Curții Constituționale de săptămâna trecută prin care a anulat interdicția adoptată de Parlament pentru ONG-uri de a presta servicii oneroase concurenților în campania electorală.

Întrebat de jurnalistul RIA Novosti ce atitudine are față de această situație, Dodon a răspuns: "Este unul dintre exemplele care arată cum Curtea Constituțională adoptă decizii politice și se implică în problemele politice. În această situație ne întrebăm de ce mai este nevoie de Parlament, pentru că anume Parlamentul adoptă legile".

Igor Dodon a spus că judecătorii Curții Constituționale sunt numiți pe criterii politice, din care cauză adoptă decizii politice. Iată de ce trebuie revăzut principiul de numire a lor printr-o reformă constituțională.

Le Kremlin de Moscou et le drapeau russe - Sputnik Moldova
Care vor fi relațiile cu Rusia dacă Dodon pierde alegerile
"În problema ONG-urilor a existat un larg consens în Parlament, nu a fost vorba doar de voturile socialiștilor, a votat și puterea, și opoziția. Este un precedent foarte periculos. Iată de ce am propus efectuarea unei reforme constituționale. Ea presupune și un punct despre rolul Curții Constituționale și numirea membrilor ei. Curtea Constituțională trebuie să fie deasupra luptelor politice, nu o parte sau un instrument al luptei politice, așa cum se întâmplă din 2013. Acest lucru se întâmplă din cauza că membrii CC sunt numiți de guvern, parlament și Consiliul Superior al Magistraturii. Guvernul este un organ politic, creat de partidele care fac parte dintr-o coaliție, parlamentul este un organ politic. Adică, reiese că în CC, care trebuie să fie apolitic, majoritatea judecătorilor sunt numiți pe criterii politice. Prin urmare, se întâmplă ceea ce vedem. Nu e prima hotărâre controversată, adoptată în acest an, chiar și experții de drept din tabăra dreptei spun că e un haos total. Această problemă trebuie rezolvată sistemic și conceptual", a declarat Dodon.

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Politică
Ce articole din Constituția țării ar dori să schimbe Dodon
Amintim că în data de 8 octombrie judecătorii Curții Constituționale au admis parțial sesizarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco, care a contestat anterior prevederea din Legea cu privire la ONG-uri ce le interzicea acestor organizații să presteze servicii contra plată candidaților în perioada campaniei electorale.

 „Versiunea aprobată de Guvern nu interzicea organizațiilor comerciale prestarea serviciilor contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale. Ea interzicea susținerea materială a concurenților electorali și prestarea serviciilor gratuite pentru aceștia. (...) Prin formula adoptată de Parlament însă a fost instituită o interdicție absolută pentru organizațiile necomerciale să presteze contra cost orice servicii concurenților electorali în perioada campaniei electorale, chiar dacă costurile acestor servicii corespund prețurilor de piață sau nu sunt mai mari decât acestea”, a menționat Litvinenco.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Societate
Decizie de ultimă oră a Înaltei Curți cu privire la ONG-uri
În urma deliberărilor, magistrații CCM și-au prezentat poziția.

„Curtea Constituțională hotărăște - se admite parțial sesizarea depusă de Sergiu Litvinenco. Se recunoaște constituțional textul „presta servicii și/sau” în măsura în care ONG-urilor le este permisă prestarea servicii oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale”, a declarat președintele Înaltei Curți Domnica Manole.

Astfel, organizațiile necomerciale au dreptul să presteze servicii contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0