Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

ESA a anunțat data lansării misiunii ruso-europene spre Marte

CC0 / Pixabay / GooKingSword / Mars
Mars - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Spațială Europeană a anunțat anul și data lansării misiunii ruso-europene spre Marte. Când va avea loc evenimentul.

BUCUREȘTI, 13 oct – Sputnik. Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat public data și ora lansării în 2022 a rachetei Proton-M, care urmează să ajungă și să transporte pe Marte misiunea ruso-europeană ExoMars.

Массивный пояс астероидов вокруг звезды, равной по размеру Солнцу - Sputnik Moldova
Societate
Cum se descurcă un moldovean în Cosmos: Vezi povestea acestuia – Video

Potrivit infograficului publicat pe siteul ESA, lansarea va avea loc la ora 17:10 (ora Moscovei), pe 20 septembrie 2022. În caz de necesitate, aceasta ar putea avea loc și pe altă data, până la încheierea așa-numite “ferestre de lansare” (cele mai bune condiții balistice pentru zbor) pe 1 octombrie 2022.

Aterizarea aparatului pe Marte este planificată peste nouă luni, pe 10 iunie 2023, ora 18:32 (ora Moscovei).

În martie, Roskosmos și ESA au anunțat transferul lansării stației din 2020 până în 2022 pentru niște testări suplimentare, cu perfecționarea echipamentului și instalarea versiunii finale a softului. Totodată, probleme suplimentare a creat pandemia coronavirusului.

Lansarea urmează să fie efectuată cu ajutorul rachetei “Proton-M” cu blocul de accelerare "Briz-M", de pe cosmodromul Baikonur.

Посадка пилотируемого корабля Союз МС-13 - Sputnik Moldova
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video

Aceasta constă din modulul de zbor european și modulul de desantare rusesc, în componența căruia se va afla platforma de aterizare “Kazaciok” și un rover Mars european “Rosalind Franklin”. Pe "Kazaciok" vor fi instalate 11 dispozitive rusești și două europene. Echipamentul Rosalind Franklin va include șapte dispositive europene și două rusești. Misiunea, ca și în cazul predecesorului său ExoMars-2016, este destinată descoperirii de urme actuale sau din trecut ale vieții pe planeta roșie.

În martie 2016, spre Marte a fost expediată stația ExoMars-2016, formată din modulul orbital european TGO, cu două dispozitive rusești de cercetare și un modul european de aterizare Schiaparelli. În octombrie 2016 TGO a ieșit pe orbita lui Marte, iar Schiaparelli s-a defectat în timpul aterizării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0