Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ilegalitate: A fost afectat un monument arheologic din Capitală

© Sputnik / Mihai Caraus A fost afectat un monument arheologic
 A fost afectat un monument arheologic - Sputnik Moldova
Abonare
Un monument arheologic din sectorul Râșcani al Capitalei a fost afectat în timpul unor lucrări de construcție neautorizate. Despre aceasta au anunțat autoritățile municipale.

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Lucrările de construcție pe un șantier din strada Circului au fost stopate. Asta după ce autoritățile publice locale au constatat că a fost afectat un monument arheologic de importanță națională. Pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melnic, a explicat că acest monument cuprinde o zonă cu multe schelete, dar și diverse deșeuri îngropate de ani buni. 

Повар - Sputnik Moldova
Societate
Unele piețe și restaurante din Chișinău s-ar putea închide – Decizie
"Agentul economic are toate actele pentru a construi clădirea, însă de la terenul său până la pământul care constituie monument arheologic este o distanță de până la doi metri. Astfel, el s-a plâns că la fiecare ploaie, terenul său era inundat și îi vin diverse deșeuri. De aceea el a decis să construiască un zid, care de fapt este ilegal. Acum, până joi, antreprenorul urmează să prezinte mai multe acte la Primărie, iar autoritățile responsabile să vină cu soluții în acest sens", a precizat Vlad Melnic. 

În același timp, viceprimarul Capitalei Victor Chironda a scris pe Facebook că dacă agentul economic va fi găsit vinovat, atunci acesta va fi obligat să elibereze terenul și să restabilească sau să conserve panta afectată. 

"Am constatat că lucrările sunt realizate cu încălcări. Proprietarul din preajmă a acaparat ilegal o mare bucată de teren municipal, iar lucrările duc la degradarea monumentului arheologic. Astfel, lucrările de pe șantierul de construcție au fost stopate. Vom depune și o plângere comună semnată de Primărie și Agenția Arheologică la Procuratură, în care vom cere tragerea la răspundere a celor care și-au permis să afecteze monumentul", a menționat Victor Chironda.

Am solicitat o informație la acest subiect de la Direcția de Poliție a Capitalei. Iată ce ne-a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Natalia Stati: 

Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Vor fi noi restricții în Chișinău? Ce a decis Comisia Extraordinară
"Poliția a fost chemată la fața locului pentru a menține ordinea publică. Deocamdată, demersuri la Poliție nu au fost depuse, dar autoritățile municipale urmează să stabilească dacă agentul economic a încălcat legea și după aceasta vor trebui să depună sesizări la poliție, ca oamenii legii să ia măsurile de rigoare", a precizat Natalia Stati.

Totuși, mai mulți martori ne-au comunicat că, în pofida la restricțiilor, agentul economic a continuat astăzi liniștit lucrările. 

"Ne-am sesizat și vom trimite un control la fața locului. Dacă informația se va adeveri, agentul economic riscă să fie acționat în judecată", a declarat Vlad Melnic, pretorul sectorului Râșcani. 

Totodată, municipalitatea anunță că va oferi sprijinul necesar pentru lucrările de descărcare de sarcina arheologică a porțiunii afectate, care vor fi realizate de angajații Agenției Arheologice, iar în privința celor 12 ari de teren, câți are colina, a fost demarat procesul de înregistrare, astfel încât nimeni să nu mai poată să atenteze la aceștia. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0