Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pandemia generează boli mintale? Iată ce spune OMS

© Photo : Maria Maruseac, poză din arhiva personalMaria Maruseac
Maria Maruseac - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă guvernele din întreaga lume să investească mai mult în domeniul sănătății mintale. Cât cheltuie Republica Moldova pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor mintale?
Finanțarea sistemului de sănătate mintală: Situația din Moldova

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Radio Sputnik Moldova, specialista Direcției Contractare din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Maria Maruseac a declarat că instituția pe care o reprezintă încheie în fiecare an contracte cu instituții medicale pentru prestarea serviciilor de sănătate mintală.

Dacă în 2009 CNAM a încheiat contracte cu patru centre comunitare de sănătate mintală, atunci în anul curent cifra a ajuns la 40. Suma alocată a constituiuit 780 de mii de lei în 2009, iar în prezent ajunge la 28 de milioane de lei.

Potrivit Mariei Maruseac, din 2014 serviciile comunitare de sănătate mintală sunt prestate în toată țara, fiind finanțate 25 instituții medico-sanitare din cadrul asistenței medicale primare.

"Astfel, cetățenii benefeciază de medicamente compensate integral pentru tratamentul bolilor psihice: demență, schizofronie, epilepsie cu tulburări psihice ș.a. Medicamentele sunt prescrise de medicul de familie sau psihiatru. În lista medicamentelor compensate sunt incluse circa 17 denumiri comune internaționale", a explicat Maria Maruseac.

Din 2018 finanțarea este efectuată în cadrul îngrijilor medicale comunitare și la domiciliu, iar numărul de instituții care beneficiază de ea a crescut până la 40. Au crescut și sumele financiare alocate pentru acest scop - de la 5 milioane 40 de mii de lei până la 28 de milioane 500 de mii de lei.

Aurelia Balan - Sputnik Moldova
Detoxifierea mintală și emoțională: cum să scapi de stres și emoții negative
"În cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală pacienții benefeciază de consultația medicului psihiatru și consiliere psihologică, iar în cazul asistenței medicale spitalicești pacienții benefeciază de spitalizare gratuită", a remarcat interlocutoarea.

De menționat este că guvernele din întreaga lume sunt îndemnate de Organizția Mondială a Sănătății să investească mai mult în domeniul prevenirii și tratamentului tulburărilor mintale. Și asta pentru că OMS estimează că necesitatea populației de a primi servicii medicale de sănătate mintală va crește în timpul pandemiei.

La nivel mondial, peste 450 de milioane de oameni suferă de anxietate, depresie sau demență, iar numărul lor va crește ca urmare a impactului infecției COVID-19 asupra sănătății mintale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0