Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Care partide vor trece pragul electoral

© Sputnik / Rodion ProcaПарламент Parlament
Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate în Forul Legislativ vor accede doar trei formațiuni politice.

CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Potrivit lui acestea sunt PRSM, PAS și Partidul Șor. Totodată el afirmă că alegerile parlamentare anticipate ar urma să aibă loc nu mai devreme decât sfârșitul primăverii - începutul primăverii 2021.

Șeful statului a acordat un interviu agenției de presă RIA Novosti în care a fost întrebat de ce este nevoie ca după alegerea președintelui în Moldova să demareze pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate și dacă este gata premierul Chicu să demisioneze pentru a schimba situația din Parlament?

Demisia premierului Chicu – categoric inacceptabilă  

Igor Dodon a răspuns clar că până la alegerile prezidențiale premierul Ion Chicu nu trebuie să demisioneze.

Guvern - Sputnik Moldova
Politică
Pe cine din Guvern îl va lăsa Dodon dacă va câștiga scrutinul
"Cred că premierul nu trebuie să demisioneze până la alegerile prezidențiale. Dacă șeful Guvernului va pleca acum, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în februarie sau martie, în condiții de pandemie, când nu va exista un vaccin. Nu e una dintre cele mai bune variante. Alegerile pot fi organizate în a doua parte a primăverii sau la începutul verii, când vom face față coronavirusului. Demisia premierului este categoric inacceptabilă. Avem o situație economică complicată, avem o pandemie, nu putem în astfel de condiții să provocăm și o criză politică. După alegerile prezidențiale, vom discuta cu partidele posibilitatea de a susține acest guvern până în vară, pentru a organiza alegerile într-o atmosferă calmă. Dacă nu va exista o astfel de posibilitate, atunci vom lua o decizie imediat după alegerile prezidențiale", a declarat Dodon.

Reporterul RIA Novosti l-a întrebat pe Dodon care este probabilitatea că după aceste alegeri în parlament se va schimba raportul de forțe, dacă luăm în considerație că în alegeri vor participa aceleași persoane și în ce măsură va influența rezultatul revenirea la un sistem pe liste de partide, fără sistemul uninominal.

Презентация предвыборной платформы независимого кандидата на пост президента Игоря Додона  - Sputnik Moldova
Igor Dodon admite că alegerile ar putea fi amânate
Șeful statului spune că, în mod sigur, configurația Parlamentului va fi alta după alegerile parlamentare anticipate și acesta va fi puternic determinată de rezultatele alegerilor prezidențiale.

"Cred că în cazul alegerilor parlamentare structura Legislativului se va schimba chiar semnificativ. Din actuala componență, pragul electoral vor depăși 2-3 partide – socialiștii, PAS și, probabil, partidul “Șor”. Adică, se va schimba în totalitate 40 la sută din Parlament. Multe lucruri depind de rezultatele alegerilor prezidențiale. Cineva își va consolida pozițiile, iar cineva și le va pierde. În acest caz, structurile de partid vor ajuta pentru că un lider puternic, care va obține un rezultat bun în alegerile prezidențiale, se va plasa pe primul loc în listă și va trage după el echipa", a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru RIA Novosti.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Dodon, pe urmele lui Lukașenko – Un scenariu după alegeri?
Amintim că în data de 1 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Pentru desfășurarea alegerilor președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie au fost constituite 2143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost vor fi pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile Capitalei - 305 secții.

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0