Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum sunt create noi locuri de muncă în Găgăuzia

© Sputnik / Maxim TopalВалканеш
Валканеш - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a stimula atragerea investițiilor, este necesar să se creeze condiții de infrastructură favorabile. Există un exemplu în Găgăuzia: Zona economică liberă „Valkaneș”.

COMRAT, 10 oct - Sputnik, Maxim Topal. Zona economică liberă (ZEL) „Valkaneș” funcționează în UTA Găgăuzia de 20 de ani, iar în acest timp aici au fost create peste 1,5 mii de locuri de muncă și 25 de rezidenți operează pe teritoriul ei.

Участники выставки всероссийского форума Здоровье нации — основа процветания России  во время демонстрации защитных костюмов в Москве  - Sputnik Moldova
Societate
Cod roșu în două raioane din Găgăuzia: Tot mai multe îmbolnăviri

Mai multe probleme au trebuit însă rezolvate mai întâi de toate acestea, a declarat pentru Sputnik Moldova Mihail Șalvir, administrator principal al zonei economice libere.

„În Vulcănești, în primul rând, încercăm să rezolvăm problema cu apa. Acum suntem la etapa de finalizare a transferului la balanța noastră a fântânii de pe teritoriul nostru. Vom putea asigura primii patru rezidenți și administrația cu apă", a spus el.

În plus, în zona economică liberă se lucrează la îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a căilor de acces.

„Lucrăm pentru a atrage investitori noi și pentru a crea noi locuri de muncă. În următorul un an și jumătate intenționăm să creăm 700-800 de locuri de muncă suplimentare. Pentru aceasta creăm condițiile necesare", a declarat Mihail Șalvir.

Principalul avantaj al platformei industriale pentru rezidenții săi este scutirea de anumite taxe fiscale și accesul la piața internațională.

Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Societate
Bani pentru Găgăuzia: Cum vrea Guvernul să prevină inundațiile

Pe teritoriul ZEL, care se întinde pe o suprafață de 44 de hectare, au fost construite și funcționează șase fabrici care produc băuturi alcoolice, uleiuri și combustibil, materiale de construcții, cabluri, cereale, făină, amidon.

Mihail Șalvir a spus că criza economică provocată de pandemie a afectat activitatea întreprinderilor, dar „în termen de un an și jumătate, vor reveni la regimul lor de activitate anterior”.
Anul trecut, potrivit Departamentului de dezvoltare economică din Găgăuzia, ZEL „Valkaneș” și-a majorat plățile fiscale la buget.

Comparativ cu 2018, întreprinderile din cadrul ZEL și-au majorat vânzările de produse cu 32,5 milioane de lei. Transferuirile către buget au crescut până la 36,9 milioane de lei - cu 22,7 milioane de lei mai mult decât în ​​2018.

De la începutul activității, au fost atrase investiții în valoare de 24,2 milioane dolari pentru dezvoltarea ZEL „Valkaneș”, inclusiv 3,5 milioane dolari în 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0