Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Afecțiunile ce pot provoca apariția cancerului mamar

© Sputnik / Mihai CarausElena Gorincioi
Elena Gorincioi - Sputnik Moldova
Abonare
Dereglările hormonale creează premise pentru apariția și dezvoltarea cancerului mamar. Medicul-mamolog Elena Gorincioi a explicat ce factori pot declanșa maladia.
Afecțiunele ce pot provoca apariția cancerului mamar

Potrivit specialistului, există o mulțime de factori care declanșează cancerul de sân. În top se află dereglările hormonale, care survin în organismul femeii pe parcursul vieții. Cel mai frecvent, aceste schimbări apar din cauza afecțiunilor ginecologice netratate. Alte cauze ar fi patologiile netratate ale tiroidei, ficatului și rinichilor.

"Orice patologie a glandei tiroide își are efectul asupra apariției cancerului mamar. În același timp, conform datelor OMS, suntem pe primul loc în patologia hepatică. Orice boală a ficatului, duce la nivel de estrogenemie și este factor de risc pentru a dezvolta cancerul de sân. Genetica sau menopauza tot prezintă o predispoziție de a dezvolta maladia", a explicat medicul-mamolog.

Elena Gorincio a remarcat că femeile de peste 35 de ani trebuie să efectueze mamografii cel puțin o dată la trei ani, pentru a se asigura că sunt sănătoase. După 40 de ani, investigația va fi repetată în fiecare an.

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Luminița Suveică, despre bolile specifice femeilor din țara noastră
Cancerul glandei mamare este un tip de cancer care poate fi tratat. Dacă o pacientă se adresează în stadiul întâi sau doi al maladiei, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută.

De asemenea, femeile sunt îndemnate să se adreseze de urgență la medicul specialist dacă depistează oricare formațiune sau semn patologic la nivelul glandelor mamare.

Anual, în Republica Moldova sunt depistate peste 1000 de cazuri noi de cancer mamar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0