Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Luminița Suveică, despre bolile specifice femeilor din țara noastră

© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua Internațională a Acțiunii pentru Sănătatea Femeilor este marcată în fiecare an pe 28 mai. În acest context, doctorul în medicină Luminița Suveică a remarcat maladiile specifice femeilor din țara noastră, problemele cu care se confruntă, în special, în mediul rural.
Luminița Suveică, despre bolile specifice femeilor din țara noastră

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Luminița Suveică a subliniat că sănătatea femeilor din țara noastră depinde în mare parte de mai mulși factori precum: condițiile sociale, locul de muncă, familie, educație, venituri, moștenirea genetică, ecologia ș.a.

Potrivit ei, cele mai răspândite maladii cu care se confruntă femeile din țara noastră sunt afecțiunile ginecologice, cancerul mamar, problemele de sănătate mintală, precum și disfuncțiile endocrine.

"Sistemul reproductiv este unul dintre cele mai importante sisteme ale organismului femeii. De la pubertate, sarcină și până la menopauză apar o serie de modificări, de aceea consultația ginecologului cel puțin o dată în an este primordială. Cât privește problemele de sănătate mintală, acestea pot apărea din cauza modificărilor hormonale. Sunt un șir de maladii specifice femeilor, care trebuie ținute sub control pe tot parcursul vieții",  a declarat Suveică.

Totodată, doctorul în medicină a menționat că femeile care locuiesc în orașe au acces mai mare la serviciile medicale (clinici, centre de diagnostic), pe când, la sate femeile pot beneficia de asistența medicului de familie, însă pentru o asistență medicală specializată, acestea trebuie să se deplaseze în raion la centrul consultativ diagnostic, însă nu toate femeile au această posibilitate.

În același timp, Luminița Suveică a precizat că sănătatea fiecărui om depinde de acțiunile pe care le întreprinde. În acest context, factorii de risc care cauzează un șir de maladii în rândul femeilor sunt: un mod de viață sedentar, alimentația nesănătoasă, consumul excesiv de alcool și fumatul.

De menționat că  Ziua Internațională a Acțiunii pentru Sănătatea Femeilor a fost marcată pentru prima dată pe 28 Mai 1987. Anual, organizațiile de femei din toată lumea desfășoară diverse activități pentru a scoate în evidență probleme majore legate de acest subiect.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0