Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIS a făcut precizări despre cei 2 cetățeni eliberați de Tiraspol

© Sputnik / Miroslav RotariSIS СИБ
SIS СИБ - Sputnik Moldova
Abonare
În total patru cetățeni au fost sechestrați de reprezentanții autorităților neconstituționale de la Tiraspol. Doi au fost eliberați, dar nu au voie să se deplaseze în dreapta Nistrului. Alții doi încă se mai află „în custodia ilegală” a Tiraspolului, potrivit SIS.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova sechestrați pe 7 octombrie și eliberați pe 8 octombrie de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol „nu s-au prezentat la organele constituționale ale Republicii Moldova și s-ar afla la domiciliul din stânga Nistrului”, a informat astăzi, printr-un scurt comunicat de presă, Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Nistru - Sputnik Moldova
Politică
Patru cetățeni moldoveni au fost răpiți și ar fi acuzați de spionaj

Aflarea la domiciliu, în raionul Camenca, le-a fost impusă celor doi, inclusiv polițistului Andrei Amarfi, de „așa-zisele autorități de la Tiraspol, prin obligațiunea de nepărăsire a teritoriului regiunii transnistrene”, a precizat SIS.

„Cu referire la cele două persoane eliberate, comunicăm că acestea nu s-au prezentat la organele constituționale ale Republicii Moldova și s-ar afla la domiciliul din stânga Nistrului, fapt impus de așa-zisele autorități de la Tiraspol, prin obligațiunea de nepărăsire a teritoriului regiunii transnistrene”, se arată în comunicatul SIS.

SIS confirmă, în același comunicat, că în total 4 cetățeni au fost sechestrați pe 7 octombrie și în noaptea spre 8 octombrie. Alții doi s-ar afla încă în „custodia ilegală” a autorităților de la Tiraspol.

„Potrivit datelor preliminare deținute la nivelul instituțiilor de ocrotire a normelor de drept la această etapă, alte două persoane s-ar afla în custodia ilegală a autoproclamatei regiuni transnistrene”, a informat SIS.

Președintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Cum a comentat președintele Igor Dodon răpirea polițistului

Serviciul adaugă că „autoritățile Republicii Moldova continuă eforturile pentru elucidarea situației create, precum și eventuala eliberare a cetățenilor reținuți ilegal”.

Comunicatul de presă publicat de SIS a apărut și pe site-ul Procuraturii Generale.  

Pe 8 octombrie, la un briefing, faptul că au fost răpiți patru cetățeni, dar nu doar doi, a fost anunțat de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, și de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Ei au rostit și numele de familie ale tuturor celor patru.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a informat doar despre doi cetățeni. „Aceștia sunt în afara oricărui pericol”, a informat MAI despre situația celor doi bărbați din raionul Camenca, după anunțul că au fost eliberați pe 8 octombrie.

Ar mai fi de remarcat că autoritățile de la Chișinău au anunțat că numai Andrei Amarfi este polițist, dar nu și ceilalți trei bărbați, în timp ce autoritățile de la Tiraspol au anunțat că i-au eliberat din detenție pe doi cetățeni moldoveni care ar fi „angajați ai forțelor de ordine”.

Задержание  - Sputnik Moldova
Societate
Polițist răpit la Camenca: SIS și Procuratura arată la MGB
Polițistul Andrei Amarfi și un al doilea bărbat au fost eliberați pe 8 octombrie, iar autoritățile de la Tiraspol au informat, printr-un comunicat de presă, că acest lucru s-a făcut în urma discuției avute de președintele Igor Dodon cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski.

Deputatul Alexandru Jizdan a precizat că toți cei patru au fost răpiți conform unui scenariu similar - de către persoane ce purtau uniforme asemănătoare celor ale trupelor speciale, care au coborât din același tip de mașină la domiciliul victimelor și le-au pus saci pe cap.

„Rudelor li s-a spus ca sunt reținuți pentru spionaj”, a precizat Alexandru Jizdan despre acuzația care le-ar fi fost adusă bărbaților răpiți de la domiciliile lor din partea stângă a raionului Camenca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0