Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trecerea la ora de iarnă: Anunț de ultimă oră al Guvernului

© Sputnik / Rodion ProcaЧасы
Часы - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea de 24 spre 25 octombrie curent - anunț de ultimă oră a Guvernului.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Pe data de 25 octombrie, ultima duminică a lunii octombrie, Republica Moldova va trece la „ora de iarnă”, ca și în anii precedenți, prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi. Astfel, ora 3:00 a dimineții va deveni ora 2:00, anunță Guvernul printr-un comunicat.

Schimbarea orei în 2020 în Moldova

”Trecerea la ora „de iarnă” este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale Comunității Europene”, precizează Guvernul.

Schimbarea orei în 2020 în UE, România și Rusia

În martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunțarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, din motiv că trecerea la „ora de iarnă” poate afecta sănătatea oamenilor. O decizie oficială urmând să se ia începând cu anul viitor 2021.

Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard). Țările Uniunii Europene trebuiau să informeze Comisia despre alegerea lor până în luna aprilie 2020, însă din cauza pandemiei de Covid-19, demersul a fost amânat.

Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Trecerea la ora de iarnă: Ce se întâmplă cu organismul după schimbarea orei

Trecerea la ora de iarnă este momentul în care noaptea devine mai lungă și ziua devine mai scurtă.

Multe țări din lume nu au adoptat ora de vară, printre ele numărându-se și Rusia. Motivul invocat este ca mulți cetățeni deveneau haotici si tulburați, având probleme cu randamentul la locul de munca.

Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, să se renunțe la schimbarea orei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0