Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trecerea la ora de iarnă: Ce se întâmplă cu organismul după schimbarea orei

© Sputnik / OsmatescoZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie curent. Potrivit specialiștilor, schimbarea orei poate afecta organismul uman.
Trecerea la ora de iarnă: Ce se întâmplă cu organismul după schimbarea orei

În data de 27 octombrie, ultima duminică a lunii octombrie, Republica Moldova va trece la „ora de iarnă”, ca și în anii precedenți, prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi. Astfel, ora 4:00 a dimineții va deveni ora 3:00. Așadar, vom dormi mai mult cu o oră, având însă mai puțină lumină naturală de la soare. Potrivit specialiștilor, schimbarea orei poate afecta organismul uman.

"Pentru organismul nostru, schimbarea orei se manifestă prin mai multă oboseală, probleme de adormire, senzația de a nu se fi odihnit la trezire și mai multă irascibilitate, ceea ce provoacă mai mult stres. Unele persoane au crize de tensiune, are loc modificarea ritmului natural de producere a hormonilor și starea de dispoziție este diferită", a explicat psihologul Zinaida Gribincea.

Psihologul a venit și cu câteva recomandări pentru evita ca schimbarea orei să vă afecteze sănătatea.

"Mergeți la somn și treziți-vă la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. Faceți mai mult sport, consumați vitamine și gândiți pozitiv. Dacă vă axați pe faptul că această schimbare are un impact negative asupra voastră, atunci așa și va fi", a subliniat psihologul.

În martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, din motiv că trecerea la „ora de iarnă” poate afecta sănătatea oamenilor.

Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard). Ţările Uniunii Europene trebuie să informeze Comisia despre alegerea lor până în luna aprilie 2020.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0