Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră în Moldova: Transplat de ficat la copii - detalii

© Sputnik / Mihai CarausМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova urmează să fie lansată procedura de transplant hepatic pediatric. În prezent, copiii care au nevoie de transplant de ficat sunt operați peste hotarele țării.
Transplant hepatic la copii în Moldova

Specialiștii din țara noastră se pregătesc să lanseze transplantul pediatric – o premieră în sistemul medical din Moldova. Astfel, copilașii care au nevoie de această operație vor putea benefecia de procedură chiar acasă. Despre acest lucru a anunțat doctorul habilitat în științe medicale, chirurghul Adrian Hotineanu.

"Cel puțin cinci copii au nevoie de transplant de ficat. Echipament există, medicamente la fel. Problema este că terapiile intensive sunt pline cu pacienți ce suferă de COVID, iar specialiștii sunt antrenați în alte proceduri cu pacienții gravi bolnavi de acest virus. Totodată, este nevoie de câteva instruiri pentru medici. Înainte de pandemie aceștia au avut parte de instruiri de la medicii din Spania, Franța, însă acum acest lucru s-a stopat, iarși din cauza pandemiei. Cum se ameliorează situația ne propunem cât mai curând să efectuăm transplantul hepatic la copii", a declarat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" doctorul chirurg.

De menționat că în februarie 2013, în Moldova, a fost efectuat  pentru prima dată primul transplant de ficat. De atunci, au fost salvate aproximativ 60 de vieți omenești.  

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0