Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aceste legume se pot transforma în otravă pentru organism

© Sputnik / Mihai CarausЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Unele legume și plante pot otrăvi organismul dacă sunt prea coapte sau prea puțin gătite, a avertizat un nutriționist într-un interviu pentru Sputnik. În plus, unele pot agrava patologiile asociate cu asimilarea slabă a iodului.

BUCUREŞTI, 8 oct – Sputnik, Doina Crainic. Deși legumele sunt bogate în vitamine, în micro și macroelemente și fibre, unele pot deveni toxice pentru organism, avertizează un medic-nutriționist într-un interviu pentru Sputnik

Alimente sănătoase - Sputnik Moldova
Nutriţionist rus: Alimente periculoase la micul dejun

Este vorba în principal de legumele care nu sunt păstrate în condiții adecvate.

„Nu este recomandat să mâncați vinete prea coapte, roșii verzi sau cartofi care au fost păstraţi până în primăvară. Aparținând familiei Solanaceae, aceste legume conțin solanină, o neurotoxină care provoacă tulburări ale sistemului nervos și ale tractului urinar”, a explicat Elena Solomatina.

De asemenea, fasolea crudă sau insuficient gătită trebuie evitată. Aceasta conține fitohemaglutinină, o proteină care poate provoca otrăvire. În plus, leguminoasele pot acumula micotoxine, a adăugat specialista.

Legătura cu patologiile

Multe legume ar trebui excluse din alimentaţia persoanelor care suferă de anumite boli cronice, avertizează nutriționistul.

„Toate cruciferele pot interfera cu absorbția de iod. Din acest motiv nu sunt recomandate persoanelor cu hipotiroidism accentuat (hormoni tiroidieni insuficienți) sau chiar cu hipotiroidism subclinic, care nu are simptome, deoarece se poate agrava”, a explicat Solomatina.

Potrivit acesteia, legumele fierbinți, în special ridichea, pot agrava bolile sistemului digestiv și ale pancreasului.

Legume cu nitrați

În final, specialista a avertizat cu privire la anumite verdeţuri și legume bogate în nitrați.

„Sfecla, spanacul, pătrunjelul, varza și mai ales miezul ei, morcovii și castraveții acumulează o cantitate mare de nitrați. Pe măsură ce consumăm şi alte alimente, o concentrație ridicată de nitrați poate satura organismul”, potrivit nutriţionistei.

Acesta este un pericol pentru femeile însărcinate, deoarece fătul poate suferi de hipoxie, a avertizat Solomatina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0