Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Institutul Oncologic, la 60 de ani: Evenimentul marcat online

© SputnikInstitutul oncologic
Institutul oncologic  - Sputnik Moldova
Abonare
Institutul Oncologic din Republica Moldova împlinește 60 de ani de la fondare. Din cauza pandemiei, conducerea instituției a marcat evenimentul printr-un congres online. Mai mulți medici și profesori universitari au transmis mesaje de felicitare.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Institutul Oncologic din Republica Moldova a fost fondat în octombrie 1960. Directorul-fondator al instituției a fost chirurgul Ghivi Honelidze, care s-a născut şi a absolvit facultatea curativă a Institutului de Stat de Medicină din orașul Tbilisi, Georgia. El a condus acest institut timp de 30 de ani.

Медицинский университет им. И.М. Сеченова - Sputnik Moldova
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
De atunci, Institutul Oncologic din Republica Moldova a devenit singura instituție medicală din țara noastră care tratează bolnavii de cele mai complicate maladii. Astăzi, ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu, mai mulți medici, șefi de spitale și doctori din străinătate au transmise online mesaje de felicitare cu împlinirea celor 60 de la fondarea institutului, în cadrul unui forum jubiliar.

”Coincidența din acest an ca la aniversarea de 60 de ani de la fondarea institutului și a celor 10 ani a serviciului protezare în tumorile cap și gât, este un prilej de a trece în revistă toate realizările. Serviciul oncologic are profesioniști de forță, știe cum să realizeze asistența respectivă și sunt devotați profesiei”, a menționat Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanul, a declarat că deși sistemul medical se confruntă în această perioadă cu mari provocări, Institutul Oncologic reușește să-și consolideze eforturile. 

”Sistemul de sănătate acum se confruntă cu probleme complexe, dar cea mai mare valoare o reprezintă viața și sănătatea cetățenilor. Deși ne confruntăm cu provocările pandemiei de COVID-19 nu pot fi uitate și acele urgențe din sănătate, maladiile oncologice, bolile cronice, vasculare. În virtutea dificultăților aduc aprecieri medicilor din oncologie pentru aportul adus în consolidarea sistemului de sănătate. 60 de ani este o dată aniversară impunătoare și așteptările populației sunt foarte mari și toate speranțele sunt îndreptate spre profesioniștii acestui sistem”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății. 

Cu mesaje de felicitare a venit și rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Emil Ceban a menționat că Institutul Oncologic este o instituție medicală care a reușit dea speranță de viață la mii de moldoveni anual. 

”Aceste șase decenii reprezintă o istorie și constatăm cu mândrie că în acest colectiv, cu dăruire de sine, cu profesionalism lucrează un colectiv dedicat sistemului de sănătate, pacienților, universității de medicină ”, a spus Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Cu acest prilej, Institutul Oncologic a primit distincția Ordinul „Gloria Muncii”, înmânat de președintele țării, Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0