Ce s-a întâmplat cu prețul valutelor: Cursul BNM pentru azi

© Sputnik / Mihai CarausBалютный курс
Bалютный курс - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
La cursul valutar oficial pentru astăzi, prețul dolarului american a crescut cu 2 bani, în timp ce euro s-a ieftinit cu doi bani. Hrivna ucraineană și-a adăugat un ban la preț. Leul românesc și rubla rusească au rămas la prețul anterior.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 8 octombrie, un dolar american echivalează cu 16,91 lei, un euro – cu 19,88 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,08 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

© Photo : BNMRatele de schimb (curs valutar) BNM pentru 08 octombrie
Ce s-a întâmplat cu prețul valutelor: Cursul BNM pentru azi - Sputnik Moldova
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 08 octombrie

În cotațiile valutare ale BNM pentru astăzi, rubla rusească nu doar că-și păstrează prețul de ieri, dar nu înregistrează absolut nicio fluctuație.

Валюта - Sputnik Moldova
Expert: Politica fiscală din 2021 este pro-businessul mare

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM au atins un record absolut: au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani la sfârșitul lunii august 2020.

Leul moldovenesc este puternic în ultima vreme, dar acest fapt are și consecințe negative pentru economia țării în general. Printre efectele nefavorabile ale leului puternic se numără descurajarea exporturilor și deflația (reducerea ritmului inflaționist), a menționat expertul economic Roman Chircă, invitat în studioul Sputnik Moldova.

În opinia sa, Banca Națională a Moldovei „ar trebui să facă în acest sens intervenții”, să recurgă la anumite ajustări.

„Nu-i vorba de o prăbușire a leului. Este vorba de anumite instrumente sau reacții de ajustare a cursului la anumite cotații valutare, care să fie stimulatoare pentru economia națională, pentru exportatori”, a precizat Roman Chircă ce are în vedere.

„Un leu puternic face mărfurile moldovenești mai scumpe pe piețele externe. Un leu puternic contribuie la încătușarea economiei”, a spus expertul economic Roman Chircă.

Precizăm că, potrivit statisticilor oficiale, pentru intervalul ianuarie-iulie 2020, scăderea exporturilor este de 12,8%, comparativ cu ianuarie-iulie 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova 

Fluxul de știri
0