Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chirurg, despre transplantul renal pe timp de pandemie

© Photo : Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica MoldovaAdrian Tănase
Adrian Tănase - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia COVID -19 a dat peste cap planurile transplantologilor din țara noastră. Mai multe intervenții, programe de instruire pentru medici și proiecte noi au fost amânate.
Transplant renal pe timp de pandemie

Bolnavii care au nevoie de transplant renal și hepatic sunt supravegheați de către medicii specialiști și urmează tratamentele care îi mențin în viață. Este o situație fără precedent în transplantologie, unde în ultimii ani au fost obținute rezultate foarte bune. Zeci de pacienți, în trecut incurabili, se bucură astăzi de viață, după ce au primit organe noi. Despre realizările din domeniu, obstacolele generate de pandemie și planurile de viitor am aflat de la şeful Clinici Urologie, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Spitalului Republican, Adrian Tănase.

Eugen Tcaciuc - Sputnik Moldova
Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Lucruri importante de știut

Potrivit lui, pandemia a afectat pacienții incluși în programul de dializă. În acest an, lista de așteptare pentru transplant așa și nu a fost reînoită. Mai mult, pacienții trebuie să num fie  examinați din nou și să efectueze obligatoriu testul la COVID, la fel și donatorii. Totodată, și medicii sunt suprasolicitați și antrenați în lupta cu COVID-19.

"Medicii care activează în secțiile de dializă și transplant renal din cadrul Spitalului Clinic Republican lucrează cu pacienții infectați cu COVID […]. Doar dacă se va diminua sau se va stopa această pandemie atunci putem relua intervențiile chirurgicale, dar dupăs numărul de cazuri nu pot spune că aceasta va fi peste o lună sau două", a declarat pentru Sputnik doctorul habilitat în științe medicale.

Adrian Tănase a mai adăugat că din anul 2011, transplantul renal a cunoscut o ascensiune de o calitate nouă în Moldova, iar după crearea Agenției de Transplant din Moldova au fost efectuate cu success peste 90 de operații.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0