Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viața la sat: Cum se descurcă moldovenii

© Photo : Facebook / Valentina UrsuValentina Carastan
Valentina Carastan - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi marcăm Ziua Mondială a muncii decente. Pot oamenii să-și găsească un loc de muncă în satele noastre și să primească un salariu decent?  Detalii am aflat de la Valentina Carastan, primarul satului Slobozia Mare, raionul Cahul. 
Interviu cu Valentina Carastan

Viața la țară nu este deloc ușoară, susține primarul localității Slobozia Mare. Pe lângă faptul că, zilnic, oamenii trebuie să aibă grijă de gospodărie unde este mult de lucru, aceștia trebuie să-și găsească și un loc de muncă pentru care să fie remunerați pe măsură. Realitatea însă o cunosc mulți dintre noi – cu o infrastructură slab dezvoltată este greu să-ți găsești un serviciu în mediul rural.

"Oamenii de la sate încearcă să-și îndeplinească munca cu pasiune și responsabilitate. Însă adesea aceștia primesc un salariu mai puțin atractiv, care îi ajută doar să supraviețuiască. Poate mai avantajați sunt medicii și pedagogii, mai puțin funcționarii publici sau cei care au o altă meserie", a declarat pentru Sputnik Valentina Carastan.

Potrivit ei, în satul Slobozia Mare sunt aproximativ șase mii de oameni – este un sat mare cu două grădinițe, două școli, Casă de Cultură și Muzeu de Istorie și Etnografie. Primărița spune că, datorită amplasării geografice, sătenii au mare noroc că se pot deplasa cu ușurință la Galați, acolo unde își vând marfa.

Târgul meșterilor populari în centrul Capitalei - Sputnik Moldova
Societate
Video: Satul din Moldova dat ca exemplu pentru Europa
"Producătorii noștri își vând marfa la Galați, acolo unde au și o piață amenajată pentru fermieri. Oamenii încearcă să reziste tuturor provocărilor și cel mai important este că sunt foarte muncitori și dedicați meseriei pe care o au", a conchis interlocutoarea.

Valentina Carastan a mai adăugat că satele din Republica Moldova au nevoie de ajutorul autorităților la nivel central și local, proiecte de infrastructură și investiții din străinătate, în caz contrar, mulți oameni vor alege calea străinătății – fenomen tot mai răspândit în țara noastră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0