Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nebenzea: Vestul, speriat să nu fie demascat de fostului șef al OPCW

© Sputnik / Grigory Sysoyev / Accesați arhiva multimediaRF Xarici İşlər nazirinin sabiq müavini Vasili Nebenzyadır
RF Xarici İşlər nazirinin sabiq müavini Vasili Nebenzyadır - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Occidentale s-au opus să i se ofere dreptul la cuvânt fostului președinte al OPCW de frica dezvăluirilor pe care le-ar putea face acesta, consideră reprezentantul Rusiei la ONU.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Reprezentanții statelor occidentale, care nu i-au permis primului președinte al Organizației pentru interzicerea armelor chimice (OPCW), José Bustani, să vorbească în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, s-au speriat de dezvăluirile pe care l-ar putea face, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea.

Le siège de l'OIAC à La Haye - Sputnik Moldova
Scandalul din jurul OPCW reflectă problemele Occidentului, care vor persista

Luni, Marea Britanie, Belgia, Estonia, Franța, Germania și SUA au votat împotriva ca să i se ofere cuvântul lui Bustani la Consiliul de Securitate al ONU, sub pretextul că acesta a plecat din organizație până ca aceasta să preia dosarul armelor chimice din Siria.

José Bustani a condus Organizația pentru Interzicerea armelor chimice între 1997 și 2002. Plecarea acestuia înainte de termen a avut loc la inițiativa Washingtonului. Nemulțumirea Statelor Unite față de activitatea acestuia a fost exprimată după ce Butani a invitat Irakul să adere la OPCE. În opinia observatorilor, aderarea Bagdadului la această organizație putea împiedica planurilor SUA de a-l răsturna pe Saddam Hussein.

În cele din urmă, declarația fostului președinte al OPCW a fost dată citirii de Nebenzea.

“Când vorbeam în numele Federației Ruse, am spus că ei nu-și vor putea aminti de niciun caz în care Rusia ar fi blocat intervenția vreunui raportor propus pentru ședința Consiliului de Securitate al ONU, în pofida faptului că unii din ei erau părtinitori, unii erau utilizați în scopuri politice, iar unii erau incompetenți. Însă, niciodată nu am procedat așa”, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei.

Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat luni este fără de precedent.

“Astăzi a fost un abuz vădit din partea lor, din cauza fricii de a fi demascați, așa cum a fost în cadrul ședinței în “formula Arria”, când nu au fost în stare să dea vreo replică la afirmațiile raportorului”, a subliniat reprezentantul permanent.

Săptămâna trecută, Rusia a convocat o ședința informală a Consiliului de Securitate al ONU (conform așa-numitei „formule Arria”), în cadrul căreia a vorbit fostul inspector al Organizației pentru interzicerea armelor chimice Ian Henderson. În trecut, acesta și-a exprimat dezacordul cu ipoteza oficială a incidentului din Duma siriană. În cadrul ședinței informale a Consiliului de Securitate, Henderson a menționat că versiunea finală a raportului OPCW despre rezultatele investigării incidentului în Duma, din aprilie 2018, au fost scrise de niște persoane care se aflau în afara Siriei, iată de ce concluziile prezentate “ar putea să nu reflecte situația reală”.

În replică la argumentele aduse de raportor, inclusiv la prezentarea unor imagini realizate de sateliți, reprezentanții SUA, Marii Britanii și Germaniei au adus din nou acuzații la adresa Siriei și Rusiei.

“Presupun că astăzi ei au fost atât de speriați de eventuale dezvăluiri pe care fostul director general al Organizației pentru interzicerea armelor chimice, José Bustani, le-ar fi putut face în cadrul ședinței, încât au preferat să-i refuze participarea”, a declarat Nebenzea după ședința Consiliului de Securitate de luni.

Reprezentanții occidentului au declarat că în locul fostului director general al OPCW ar urma să fie invitat actualul șef al organizației, Fernando Arias, însă reprezentantul permanent al Rusiei a reamintit că în cadrul unei ședințe anterioare a Consiliului de Securitate în dosarul atacului chimic din Siria, Moscova a propus audiere alui Arias într-un format deschis. Partenerii din Consiliu, la rândul lor, au preferat ca ședința să aibă loc cu ușile închise.

Președintele Siriei, Bashar al-Assad - Sputnik Moldova
Video - Bashar al-Assad, despre rolul Rusiei în Siria

Nebenzea și-a exprimat speranța că actualul președinte al Organizației pentru interzicerea armelor chimice va vorbi, în sfârșit, deschis în fața Consiliului de Securitate.

Occidentul continuă să aducă acuzații Damascului privind utilizarea armelor chimice în orașul Duma din Ghouta de est. În calitate de dovadă, organizația “Căștile Albe” a prezentat niște imagini video, o parte dintre care s-au dovedit a fi înscenate.

Rusia și guvernul Siriei au acuzat în mai multe rânduri OPCW de părtinire în investigarea incidentelor de pe teritoriul Republicii Arabe și au pus la îndoială concluziile secretariatului tehnic al organizației. Damasc subliniază că nu a utilizat niciodată arme chimice împotriva civililor și teroriștilor, iar tot arsenalul chimic a fost scos din țară sub supravegherea OPCW.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0