Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Video - Bashar al-Assad, despre rolul Rusiei în Siria

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaPreședintele Siriei, Bashar al-Assad
Președintele Siriei, Bashar al-Assad - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, vorbește despre rolul Federației Ruse în combaterea terorismului internațional, dar și despre păstrarea unui echilibru de forțe.

CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Președintele Siriei Bashar al-Assad consideră că Rusia a ajutat țara sa să contracareze influența Occidentului în regiune. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru postul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, ”Zvezda”.

Liderul sirian a explicat care este rolul Rusiei în Siria și al bazelor militare din Khmeimim și Tartus.

”Pentru a înțelege rolul Rusiei în Siria și, în special, semnificația acestor baze, este necesar să ne oprim asupra a două puncte importante. În primul rând, în Siria avem de-a face cu terorismul internațional. Într-o zi, ultimele buzunare de pe pământul nostru vor fi eliminate, militanții își vor pierde potențialul din cauza operațiunilor desfășurate de armata noastră. Dar ce se va întâmpla după eliminarea terorismului? Aici ajungem la al doilea punct - rolul Rusiei în problemele globale. Astăzi lumea trăiește după legile junglei, uitând de dreptul internațional. Motivul acestei situații este că s-a observat un dezechilibru de forțe în sistemul relațiilor internaționale timp de un sfert de secol. Rolul Rusiei este de a restabili echilibrul pierdut”, a declarat Bashar al-Assad.

Assad consideră că prezența militară rusă în Siria, precum și în alte părți ale lumii, are o altă dimensiune. Esența acesteia este de a asigura o ordine mondială mai justă și mai echilibrată.

Ситуация в сирийской провинции Хасеке и в городе Ракка - Sputnik Moldova
Expert, despre incidentul dintre militarii Rusiei și SUA în Siria: Tactică vicleană

”Desigur, dacă Occidentul își va abandona vreodată politica agresivă și utilizarea puterii sale militare pentru a crea probleme în lume, probabil că Rusia nu va avea nevoie nici de astfel de facilități. Dar astăzi lumea are nevoie de echilibrul pe care l-am menționat”, a punctat președintele Siriei.

Evaluând situația din ultimii cinci ani, Assad a declarat că inițial situația care se crease era una extrem de periculoasă.

”Teroriștii au atacat în diferite părți ale țării, au capturat orașe cu asistență directă din partea SUA, Franței, Marii Britanii, a Qatar-ului și Arabiei Saudite. Țările occidentale și Occidentul în ansamblu le-au oferit sprijin indirect. Această situație, pe care aș descrie-o ca fiind extrem de periculoasă, a fost subiectul principal al contactelor noastre cu conducerea militară și politică rusă, mai ales după 2014, când teroriștii au ocupat vaste zone de deșert din estul Siriei”, a subliniat el, precizând că ”orice greșeală făcută aici ar putea afecta situația din întregul Orient Mijlociu și din alte regiuni. Lupta pentru Siria, din cauza importanței sale, se desfășoară încă din cele mai vechi timpuri. Acesta nu este un fenomen nou”.

Poporul rus ar trebui să fie mândru de armata sa

Fiind întrebat cum apreciază acțiunile Rusiei și rolul Ministerului Apărării, Bashar al-Assad a declarat că poporul rus ar trebui să fie mândru de armata sa.

”Fără îndoială, armata rusă este foarte bine echipată tehnic. Acest lucru s-a văzut în timpul războiului. Pe de altă parte, este o armată profesionistă în sensul deplin al cuvântului, capabilă să definească cu precizie scopurile și modalitățile de a le atinge. Aș dori să observ că acei militari ruși cu care am interacționat direct la toate nivelurile au lucrat fără întrerupere. De exemplu, în mijlocul luptelor, piloții au făcut primele ieșiri la trei dimineața, chiar înainte de răsăritul soarelui și și-au terminat munca după miezul nopții. Nu au avut timp să se odihnească. Desigur, nu se poate să nu ne amintim că armata rusă a suferit pierderi în Siria”, a declarat liderul sirian.

Освобожденный от боевиков сирийский г. Мааррат-эн-Нууман - Sputnik Moldova
Societate
În zona de foc a Orientului Mijlociu: Cum Siria a devenit patria multor moldovence
În ceea ce privește Ministerul Apărării, acesta consideră că este un fel de „umbrelă” sub acoperirea căreia au loc acțiuni „pe teren”, care au atât caracter militar, cât și politic.

”Acest departament inspiră o mare încredere în sine, fără de care ar fi dificil să îndeplinim sarcinile militare cu care ne confruntăm prin eforturile comune ale armatelor noastre. Această încredere se bazează pe un nivel ridicat de transparență și onestitate. ... Aș dori să adaug că poporul rus, care a fost întotdeauna mândru de armata sa, ar trebui să fie și mai mândru de ea după acești cinci ani în legătură cu marile sale succese din Siria”, a conchis Assad.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0