Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor primi sau nu profesorii salarii mai mari pentru septembrie?

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaProfesoară
Profesoară  - Sputnik Moldova
Abonare
Profesorii care au ținut ore suplimentare în luna septembrie din cauza pandemiei COVID-19 vor fi remunerați în conformitate cu munca prestată. Plățile pot depăși suma de cinci mii de lei în unele cazuri.

CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Reprezentanții Ministerului Educației susțin că profesorii care au ținut în septembrie ore suplimentare din cauza pandemiei COVID-19 vor primi plăți adăugătoare. Decizia vine după ce în data de 3 septembrie Guvernul a alocat 105 milioane de lei în acest sens. 

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19: Care sunt cele mai afectate suburbii din Chișinău
”Noi avem 3800 de profesori care vor munci mai mult de o normă și jumătate din 28 de mii de cadre de învățământ. Această cifră a fost stabilită de direcțiile de învățământ. Modalitatea de calcul va fi stabilită de fiecare manager de instituție de învățământ separat pentru că anume ei duc evidența pentru fiecare cadru didactic. Instituțiile de învățământ, la solicitare, vor primi bani de la Ministerul Finanțelor pentru cei care vor munci mai mult. Banii vor fi achitați pentru fiecare lună diferit, căci într-o lună un profesor poate munci 30 de ore, iar în alta 33. Totuși, profesorii nu au dreptul să muncească mai mult de 35 de ore pe săptămână conform Codului Muncii”, a precizat Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educației.

În Capitală nu se cunoaște deocamdată numărul profesorilor care muncesc suplimentar. Cu toate acestea, șeful-adjunct al Direcției municipale Educație, Andrei Păvăloi, a precizat pentru Sputnik Moldova că toți pedagogii vor fi remunerați pentru orele ținute suplimentar. 

”În Capitală sunt 6 școli primare, 29 de gimnazii, 82 de licee, dintre care 47 sunt la autogestiune, chiar dacă sunt publice. Ei au contabilitatea lor internă și nu anunță Direcția Educație și Finanțe. Trebuie să știți că indiferent de modul de gestionare, toți profesorii vor beneficia de plata suplimentară, conform unei metode de calcul stabilite de Ministerul Educației”, a precizat șeful-adjunct al Direcției Educație, Andrei Păvăloi.

Contabila Direcției Educației Chișinău, Svetlana Ignatiev, a participat la două ședințe cu reprezentanții instituțiilor de învățământ din Capitală și le-a explicat cum să aplice corect circulara emisă de Ministerul Educației la calcularea salariilor suplimentare. 

Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19: Câți elevi și profesori din Chișinău sunt în carantină
”Am adus la cunoștință Ordinul Ministerului Educației din 25 septembrie 2020 cu privire la aplicarea cadrului normativ în contextul stării de urgență în sănătate publică. De exemplu: dacă profesorul are 27 de ore suplimentare, după orele de dimineață de bază, va primi 5 082 de lei și 48 de bani. Adică, 27 de ore a câte 30 de minute ar fi 54 de ore astronomice de 60 de minute, iar fiecare oră suplimentară se achită 47,06 conform unei formule individuale pentru fiecare profesor. Astfel, dacă înmulțim aceste 54 de ore cu 47,06 lei avem 2 541 de lei și 24 de bani. Și pentru că lucrul suplimentar se achită dublu, înmulțim această cifră la 2 și primim cei 5 082 de lei și 48 de bani. Iată în acest mod obținem calculele”, a explicat Svetlana Ignatieva. 

La începutul lunii septembrie, Cabinetul de Miniștri a decis să acorde 31 de milioane de lei pentru asigurarea cu dezinfectanți a instituțiilor de învățământ în anul de studii 2020-2021. Această decizie reprezinta o necesitate stringentă pentru protecția sănătății elevilor şi angajaților instituțiilor de învățământ, în contextul pandemiei virusului COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0