Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agresorii violenței în familie, monitorizați electronic

© Fotolia / Warren GoldswainDomestic violence
Domestic violence - Sputnik Moldova
Abonare
Cazurile de violență în familie sunt în creștere, iar autoritățile și-au propus să oprească acest fenomen. Mai exact, agresorii vor fi conectați la un dispozitiv electronic, iar dacă se vor apropia de victimă, imediat informația va ajunge la poliție.

CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Oamenii legii susțin că în țară noastră sunt foarte multe cazuri de violență în familie, însă nu de fiecare dată victimele anunță poliția. Pe parcursul ultimelor opt luni, au fost confirmate 1 650 de cazuri de violență în familie, dintre care 2 mii de persoane au avut de suferit. 

Daniela Dabija - Sputnik Moldova
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie a luat amploare în timpul pandemiei
”Noi, IGP, în cooperare cu Inspectoratul Național de Probațiuni, ne-am consolidat forțele să cooperăm eficient și să identificăm formule prin care să prevenim astfel de cazuri și să protejăm victimele violenței în familie. Astfel, a foste elaborat un sistem electronic prin care vom monitoriza atât agresorii, cât și victimele. Deși sunt aplicate ordonanțe de protecție, mulți agresori le încalcă, iar faptul că victima nu le declară din diverse motive încurajează comportamentul agresiv al indivizilor. Potrivit statisticilor, în 2018 din 666  de ordonanțe 64 la sută dintre ele au fost încălcate, iar în 2019 din 710 ordonanțe - 43%”, a spus Marin Maxian, șeful adjunct al IGP. 

Astfel, agresorii și victimele vor purta un gadget conectat la un sistem online direct la Unitatea de Gardă a Inspectoratului de Poliție din apropiere. În cazul în care bănuitul se va apropia de victimă, aceasta va primi un semnal sonor că el se apropie. 

Tânără cu o sticlă de alcool - Sputnik Moldova
Societate
Alcoolul i-a luat mințile: O tânără și-a înjunghiat amicul
”Agresorul este informat printr-un semnal sonor că în apropiere este victima și trebuie să se îndepărteze, iar victima la fel va cunoaște că se apropie de ea agresorul și trebuie să se protejeze: fie stă într-un loc public până vine poliția, fie intră într-o instituție unde sunt mai mulți oameni. Prin intermediul unei alerte sonore, poliția are posibilitatea să intervină în timp real și știe locul unde se află agresorul. Astfel, agresorul trebuie să păstreze distanța, în caz contrat, este demonstrată intenția că vine cu acțiuni față de victimă. Nu poate să zică că nu știa că victima se afla în apropiere. Ne-am propus să diminuăm rata victimelor cu minim 20%. Este o provocare pentru noi căci este ceva noi. Noi ne propunem să protejăm victimele”, a explicat Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune. 

Totodată, prin acest sistem, se identifică cel mai apropiat echipaj de poliție, care va primi indicație să intervină imediat la fața locului. Ordonanța de protecție poate fi aplicată de la 30 de zile până la trei luni, în funcție de situație. În ultimii trei ani au fost emise 14 mii de ordonanțe de protecție în privința la 17 mii de agresori, dintre care 1 652 au fost încălcate. Anual, până la 250 de victime se aleg cu vătămări corporale din cauza agresorilor care au ordonanță de protecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0