Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistici îngrijorătoare: Violența în familie a luat amploare în timpul pandemiei

© Sputnik / Rodion ProcaDaniela Dabija
Daniela Dabija - Sputnik Moldova
Abonare
Femeile victime ale violenței în familie sunt abuzate mai frecvent de către partenerii de viață în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit constatărilor Organizației Internaționale "La Strada Moldova".
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie a luat amploare în timpul pandemiei

Din luna martie curent, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie, înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada", a crescut cu 30 la sută. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" psihologul Centrului Daniela Dabija.

"În perioada pandemiei și până la slăbirea restricțiilor, la telefonul de încredere au fost înregistrate aproape 400 de apeluri. Victimele violenței în familie au avut nevoie de consiliere psihologică, iar multe dintre ele apelau nu doar să ceară soluții, dar pur și simplu să fie auzite", a declarat specialistul.

Daniela Dabija a menționat că, din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban. Din aceste statistici pot fi constate câteva motive evidente, spune ea.

Nata Boboc - Sputnik Moldova
Nata Boboc: Detalii despre campania menită să ajute victimele supuse violenţei în familie

"În mediul rural, oamenii sunt încadrați în lucrări agricole și femeia are unde să evadeze, are mai multe activități. În oraș acestea se află între patru pereți și simt mai acut toată situația de abuz din partea partenerului. Unele femei și-au pierdut serviciul sau au fost nevoite să renunțe la locul de muncă pentru a sta cu copilul acasă, iar de aici a ieșit în evidență și factorul economic, întrucât partenerul a fost unicul care le putea întreține", a explicat psihologul.

De menționat că serviciile administrate de către Organizația "La Strada" au fost accesibile pe toată perioada stării de urgență, iar femeile au putut apela la Telefonul de încredere oricând aveau nevoie.

În primele patru luni ale anului curent, forțele de ordine au înregistrat 678 de cazuri de violență - cu 13 la sută mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2019. În această perioadă au fost instituite 780 de ordine de restricție de urgență și 231 de ordonanțe de protecție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0