Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Vinului 2020: Cum va fi sărbătorită pe timp de pandemie

© Sputnik / OsmatescoДень вина в Гагаузии
День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Astăzi este marcată Ziua Națională a Vinului. Din cauza COVID-19, sărbătoarea va fi mai mult una virtuală.

CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Pentru al 19-lea an consecutiv, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Națională a Vinului. Spre deosebire de anii trecuți, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău sau pe străzile adiacente nu vor fi instalate standuri ale producătorilor vinicoli.

Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Ziua Națională a Vinului – surprizele ediției din 2020

Totuși, în ziua de 3 și 4 octombrie în Scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului se vor desfășura două expoziții deosebite, dedicate celor mai selecte vinuri moldovenești. De asemenea, pentru oaspeți a fost amenajat un stand deosebit  - Zona Foto "Eu deVIN sărbătoare".

Toți cei interesați de eveniment sunt îndemnați să urmărească pagina wineday.wineofmoldova.com și paginile de Facebook și Instagram „Wine of Moldova”. Programul tematic va începe la ora 10.00. Iată ce prevede acesta:

- O ceremonie oficială în care va avea loc tradiționala decernare a medaliilor de recunoștință și a premiilor dedicate reprezentanților sectorului vitivinicol.

- Expoziție-retrospectivă ce va ilustra cele mai importante momente din cei 19 ani.

- Expoziție ale etichetelor pentru sticlele de vin.

- Programe și emisiuni speciale, dedicate tradițiilor milenare în vinificație, atât la TV, cât și la radio și în mediul online, dar și diferite concursuri tematice.

- Programe speciale la toate vinăriile din țară, care își așteaptă oaspeții cu multe surprize.

"Am pregătit un program special la care toți doritorii vor putea participa online. La ora 10:00 vom transmite LIVE ceremonia de inaugurare oficială a Zilei Naționale a Vinului. Cu începere de la ora 19:00 puteți urmări un webinar de excepție la care vor participa jurnaliști, somelieri și degustători de talie mondială. Oaspeții vor participa la o degustare transcontinentală online a Vinului Moldovei", a relatat pentru Sputnik directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Directorul ONVV, Gheorghe Arpentin, a menționat că mai multe vinării din Republica Moldova au pregătit programe artistice speciale cu prilejul sărbătorii. Cei care doresc să-și petreacă timpul cu un pahar de vin moldovenesc și bucate tradiționale în acest weekend au mai multe oportunități în acest sens. De asemenea, reprezentanții vinotecilor din țară pregătesc diverse surprize pentru vizitatori. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
FOTO - Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri
”Noi ne-am propus să divizăm Ziua Vinului în mai multe zile și să facem mici întruniri, după așa un scenariu: să vină producătorii cu vinul lor și vizitatorii, cu înscriere prealabilă, vor putea intra și gusta acele vinuri. Noi am vrea ca zilele să fie împărțite pe zone, cum ar fi ziua 1 zona Codru, ziua a doua - Valul lui Traian, evident cu respectarea normelor împotriva COVID-19. Producătorii vor face reduceri pentru consumatori”, a declarat pentru Sputnik Ivan Muntean, proprietarul unei vinoteci din centrul țării.

În anii trecuți, Ziua Vinului aduna peste 100 de mii de vizitatori moldoveni și mii de turiști străini. Anul acesta, Ziua Vinului va fi marcată și peste hotarele țării, însă într-un alt mod. 50 de jurnaliști specializați în domeniul vitivinicol vor participa la o degustare online a Vinului Moldovei, înlocuind astfel vizitele tradiționale de presă specifice sărbătorii.

Ziua Națională a Vinului este principala sărbătoare națională dedicată patrimoniului vitivinicol și Vinului Moldovei. Sărbătoarea din acesta an cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” va avea loc în zilele de 3 și 4 octombrie. Vinurile moldovenești sunt expuse la diverse concursuri mondiale cu renume, iar în 2019, acestea au fost prezentate la peste 43 de evenimente solemne, obținând peste 800 de distincții și zeci de medalii de aur.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0