Tinerii din cadrul RNCLTM sunt mereu implicați în activități deosebite. Bunăoară, în acest an, RNCLTM, cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetări al Republicii Moldova, a organizat mai multe de Școli de Vară și Toamnă, adresate tinerilor din Consiliile de Tineret ce activează în raioanele țării, în scopul instruirii și capacității acestora pe diferite domenii, respectând toate recomandările și regulile impuse de situația pandemică actuală.
Astfel, peste 150 de tineri din cadrul celor 23 de Consilii de Tineret din Ocnița, Drochia, Orhei, Ungheni, Chișinău, Cahul, Cantemir ș.a. au participat în cadrul celor cinci școli de vară și toamnă, acumulând noi cunoștințe și experiențe pentru a dezvolta și îmbunătăți viața tinerilor din Republica Moldova.
"De-obicei aceste activități erau desfășurate pe o perioadă de 7-10 zile, însă în acest an fiecare program a durat aproximativ trei zile. Am redus și din numărul de participanți - anul trecut erau câte 50-60 tineri la o școală, însă în 2020 au putut participa doar câte 20-30 persoane în cadrul unui singur proiect", a relatat într-un interviu pentru Sputnik Irina Tizu.
Potrivit ei, școlile de vară au fost dedicate mai multor domenii. Școala de vară "Participarea Tinerilor" a fost primul program organizat în luna iulie pentru cei interesați de participarea tinerilor în procesul de consultare a bugetului raional pe componenta de tineret. Participanții au învățat alături de mentorii experimentați, aspecte ce țin de planificare bugetară a activităților de tineret, resursele financiare și mecanismul de planificare a acestora, dar și provocările președintelui unei structuri de reprezentare a tinerilor și managementul eficient al Consiliului de Tineret.
"Pe parcursul câtorva zile, participanții au fost familiarizați cu principiile educației non- formale, au testat modalități de evaluare și motivare a consilierilor, au explorat instrumente de implicare a tinerilor cu oportunități reduse în activitatea unei structuri de reprezentare a tinerilor, au creat și urmează să implementeze noi sisteme de motivare a tinerilor din Consiliile de Tineret", a subliniat interlocutoarea.
Un alt proiect deosebit la care au participat tinerii a fost Școala de vară "Proiecte pentru Tineri". Timp de câteva zile, participanții au fost familiarizați cu etapele scrierii unui proiect, oportunități de acoperire financiară a inițiativelor ș.a.
"Super Mentor” a fost ultima activitate desfășurată în luna august, destinată tinerilor dornici de a crea o schimbare la nivel local.
"Super Mentor a însemnat livrarea informației într-o manieră accesibilă privind inițierea și etapele de constituire a Consiliilor Locale de Tineret, participarea tinerilor în procesul decizional și familiarizarea lor cu drepturile, sarcinile și responsabilitățile membrilor unei structuri de reprezentare a tinerilor", a explicat Irina Tizu.
Și în luna septembrie curent tinerii au avut posibilitatea să participe la unul dintre cele mai așteptate proiecte - Digital Weekend. Participanții au fost instruiți cum pot obține succes printr-o comunicare elocventă și cum să-și depășească frica de a vorbi în public.
Irina Tizu a remarcat că în viitorul apropiat RNCLTM își propune să desfășoare și alte proiecte utile pentru tineri. Despre oportunitățile și condițiile de participare aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova