Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Diana Lazăr: Vinul din Moldova – mândria poporului nostru

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Lazăr
Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Abonare
Domeniul vitivinicol a devenit un simbol și o carte de vizită a Republicii Moldova. Acesta ne duce faima peste hotarele țării și a ajuns să fie apreciat de către străinii din întreaga lume.
Diana Lazăr: Vinul din Moldova – mândria poporului nostru

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr, a vorbit despre realizările, perspectivele și obiectivele în domeniul viticulturii și industriei turistice din țara noastră.

Potrivit ei, sectorul vitivinicol și industria turistică moldovenească a trecut prin multe perioade dificile. Totuși, în ultimii trei ani, înaintea crizei pandemice, Moldova a înregistrat un adevărat progres și o dinamică pozitivă  în industria vinului, fapt ce a generat creșterea numărului turiștilor în țara noastră.

Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Ziua Națională a Vinului – surprizele ediției din 2020
"În ultimii ani a crescut semnificativ vizibilitatea turistică a țării, fapt declarat atât de experții străini, cât și de sondajele internaționale. În 2017, Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 50 la sută a numărului de cetățeni străini care au vizitat-o, față de 2015. Tot în acel an, numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat, iar numărul vizitatorilor de destinații turistice vitivinicole a crescut cu 20 la sută. În anul 2018, țara noastră a fost vizitată de aproximativ 164 mii de turiști", a relatat Diana Lazăr.

În prezent, sectorul vitivinicol, ca și multe alte ramuri ale economiei se confruntă cu multe dificultăți generate de pandemie, dar și condițiilor meteo nefavorabile.

"Sezonul de recoltă și producere, vinificare este extrem de dificil din cauza secetei. Am înregistrat cea mai mică recoltă din ultimii zece ani. Totodată și exporturile de vinuri au scăzut cu nouă procente. Toate acestea ne dau multe dificultăți, dar dacă vom acționa strategic – vom lucra asupra unui produs de calitate și brand de țară, atunci avem șansa să ieșim învingători în această criză", a subliniat interlocutoarea.

De menționat este că în ultimii ani vinurile moldovenești sunt expuse la diverse concursuri mondiale cu renume. Doar în 2019, acestea au fost prezentate la peste 43 de evenimente solemne, obținând peste 800 de distincții și zeci de medalii de aur.

În zilele 3-4 octombrie, în Republica Moldova se sărbătorește cea de-a XIX-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”. Organizatorii au pregătit diverse activități în regim online, iar mai multe vinării din țară vor prezenta un program cultural-artistic pentru vizitatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0