Recoltarea strugurilor întârzie în Moldova – ce spun experții

© Sputnik / Miroslav RotariВиноградник
Виноградник - Sputnik Moldova
Abonare
Ploile din ultimele zile au încetinit ritmul campaniei de recoltare a strugurilor de masă – până la 30% rămân încă în podgorii. Specialiștii au estimat cu cât se va reduce anul acesta cantitatea strugurilor de masă pentru export.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Din cauza ploilor din ultimele zile, aproximativ 30% din strugurii de masă de pe câmpurile Moldovei încă n-au fost culeși, informează  „East Fruit” în buletinul său informativ remis Sputnik.

Ziua Națională a Vinului 2019  - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 

În plus, conform aprecierilor date de specialiștii de la asociațiile regionale specializate, ploile ar prezenta risc și pentru calitatea strugurilor în unele localități din sudul și centrul Moldovei.

În general însă, riscurile de reducere a calității strugurilor de masă sporesc din cauza ritmului încetinit al culesului și întârzierilor legate de transportarea recoltei în frigidere.

Ieri, în ultima zi a lunii septembrie, în Moldova erau nerecoltați strugurii de masă de pe o suprafață de 25-30% din totalul de 13 mii de hectare de podgorii cu asemenea soiuri.

În această situație, mai ales că sunt posibile ploi și în zilele următoare, experții estimează că recoltarea strugurilor poate dura până la mijlocul lunii octombrie.  

Din cauza secetei, recolta de struguri va fi cu 25-40% mai mică decât în 2019, când au fost recoltate 100 de mii de tone de struguri de masă, au estimat specialiștii.

Parascovia Ignat - Sputnik Moldova
Ziua Vinului 2020: Cum va fi marcat evenimentul în acest an

Totodată, în unele regiuni din sud și de pe malul Nistrului, cantitatea de struguri nu va fi mai mică decât cea din anul trecut. În plus, calitatea strugurilor va fi chiar mai bună.

Se estimează că volumul strugurilor de masă pentru export va fi anul acesta de 40-50 de mii de tone. Pentru comparație: din recolta anului 2019, Republica Moldova a exportat anul trecut peste 60 de mii de tone de struguri de masă.

În anii prielnici, Republica Moldova produce mai mult de 130.000 de tone de struguri de masă și exportă aproximativ 60% din această cantitate, potrivit datelor publicate de „Moldova Fruct”.

Aproape 80 de soiuri de struguri de masă sunt cultivate în Republica Moldova.

Dintre soiurile de struguri negri, cele mai populare sunt în ultimii ani „Moldova”, ”Codreanca” (sau „Black Magic”) și „Muscat de Hamburg”, dintre soiurile roșii – „Cardinal” și „Apiren Roz”, dintre soiurile albe – „Italia”, „Victoria” și „Alb de Suruceni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0