Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concursul „Povestitorii satului”, la prima ediție - audio

© Sputnik / Miroslav RotariМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Peste o sută de moldoveni au participat la Concursul național de folclor literar „Povestitorii satului”, organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Detalii am aflat de la președintele juriului, Tudor Colac.
Concursul „Povestitorii satului”, la prima ediție

A luat sfârșit Concursul Național „Povestitorii satului” la care au participat aproximativ 200 de povestitori amatori – copii si maturi, care și-au etalat talentul la bancuri, istorii vesele, dialoguri hazlii ș.a. Concursuls-a desfășurat online, iar prestația  participanților a fost evaluată de un juriu profesionist.

"La etapa finală am audiat 122 de povestitori. Mă bucur nespus de mult că oamenii și-au manifestat interesul pentru asemenea concurs. Este o dovadă că în comunitățile noastre se păstrează cu grijă istoria limbii în formele ei mai arhaice, cu dialecte. Am primit o satisfacție enormă", a declarat pentru Sputnik doctorul în etnologie și maestrul în arte Tudor Colac.

Potrivit lui, în cadrul acestui concurs concurenții au evoluat la două categorii de vârstă. Astfel, copiii și adolescenții au prezentat un program (până la 10 minute) ce valorifică folclorul copiilor, specific locului de baștină (ghicitori, cimilituri, numărători, invocări, poezii populare pentru copii, legende, snoave, întâmplări).

Alexandru Plăcintă - Sputnik Moldova
Scriitorul Alexandru Plăcintă, despre experiența unică de comunicare online cu elevii
Participanții din cea de-a doua categorie – maturii, au prezentat un program (până la 15 minute) în care au relatat snoave, poezii populare, întâmplări, legende, toasturi, strigături, proverbe, zicători, ghicitori, descântece ș.a.

Concursul național de folclor literar „Povestitorii satului” a fost organizat pentru prima dată, însă organizatorii au dat asigurări că evenimentul se va desfășura și în următorii ani, nu doar online.

Mai multe informații despre concurs aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0