Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vlah: Zece case din Comrat nu mai pot fi reparate

Abonare
Pagubele în urma inundațiilor de ieri din sudul țării urmează să fie examinate, iar autoritățile vor oferi sprinjin pentru compensarea lor.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Două milioane de lei ar putea fi alocate pentru curățarea albiei râului Ialpug, care în urma precipitațiilor abundente de ieri s-a revărsat și a provocat pierderi enorme în Comrat. O decizie în acest sens urmează să fie luată de autoritățile de la Chișinău după solicitarea bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah.  

„Acum luptăm cu consecințele, dar trebuie să ne concentrăm pe cauze. Cauza este starea deplorabilă a majorității albiilor râurilor și râulețelor din țară. Situație similară avem peste tot... Consecințele ne costă cu mult mai mult decât aceste lucrări”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu. 

Cât privește situația râului Ialpug, premierul spune că este necesară intervenția imediată pentru curățare, iar ulterior trebuie implementat un proiect sustenabil, care necesită investiții mult mai mari. 

„Inițial este nevoie de lucrări de curățare a albiei. Porțiunea albiei râului care se află pe teritoriul orașului Comrat este amplasată la un nivel mai jos, respectiv cele peste 50 de case din preajma râului sunt permanent în pericol de inundații”, a mai spus Ion Chicu. 

Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități - Sputnik Moldova
Societate
VIDEO: Imagini apocaliptice! Sute de case inundate în Găgăuzia

Potrivit premierului, mai multe echipe ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și militari, lichidează în continuare consecințele inundațiilor. Chicu a dat indicații ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să examineze starea râurilor și râulețelor din întreaga țară, ulterior să fie lansat un program de acțiuni privind curățarea acestora. Totodată, prim-ministrul spune că a purtat discuții cu primarii din localitățile din zona afectată ieri de ploile puternice și a constatat că majoritatea au nevoie de susținere în acest sens. Comisiile pentru Situații Excepționale din teritoriu vor examina pagubele intemperiilor și vor înainta către Comisia Națională pentru Situații Excepționale o solicitare pentru suportul necesar.  

Potrivit bașcanului Găgăuziei Irina Vlah, 35 de gospodării particulare au fost inundate doar în orașul Comrat, iar în prezent se efectuează lucrări de curățare a curților înnămolite. 

„La Comrat au venit militarii Armatei Naționale care ajută oamenii să curețe curțile, în special gospodăriile în care casele au rămas fără acoperiș. Preliminar vă informez că cel puțin zece case nu mai pot fi reparate. În cazul celorlalte 25 există posibiliatea de renovare”, a precizat Vlah. 

Визит Иона Кику в Комрат - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu a promis ajutor de milioane de lei pentru Găgăuzia

Bașcanul spune că autoritățile de la Comrat sunt gata să ofere loc de trai pentru familiile care au rămas fără acoperiș deasupra capului și care în seara zilei de ieri au decis să înopteze pe la rude. Vlah mai spune că cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mai multe ore au stat în apă. 

Amintim că aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale de ieri. Cea mai gravă situație a fost atestată în Găgăuzia, precum și în raioanele Leova și Cimișlia.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în Comrat precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale.

Aici salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Potrivit informațiilor prezentate de ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din UTA Găgăuzia. Porțiuni de drumuri au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice. Iar la Cimișlia, salvatorii au intervenit în 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia. În zonele afectate, angajații IGSU continuă să acorde asistență populației. Aici activează comisiile pentru situații excepționale în vederea estimării prejudiciilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0