Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Proiectul de modificare a Constituției va fi reaprobat

© Sputnik / Miroslav RotariConstituția RM
Constituția RM - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a susținut un briefing de presă pe marginea subiectului legat de modificarea Constituției.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Ministrul Justiției, fadei Nagacevschi, va cere repetat aprobarea proiectului de modificare a Constituției Republicii Moldova. Precizarea a fost făcută de ministru în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acestuia, proiectul de modificare a Constituției va include unele ajustări pentru a respecta soluția pronunțată de Curtea Constituțională.

„Imediat ce acest proiect va fi reaprobat, el va fi publicat în Monitorul Oficial. Inclusiv nota informativă, inclusiv hotărârea de Guvern și transmis către Curtea Constituțională pentru obținerea unui aviz în vederea transmiterii acestui proiect către Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Nagacevschi.

Ministrul Justiției susține că importanța acestui proiect reiese din faptul că acesta este o condiționalitate acceptată de către Republica Moldova în cadrul relațiilor cu Uniunea Europeană, dar și în cadrul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional. El mai spune că de acest proiect depinde și începerea reformei justiției în Republica Moldova.

По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională

„Reiterez. Nu fac niciun pas în continuare fără a agrea proiectele de reformă a Justiției cu grupul ad-hoc al Consiliului Europei. De aceea atenționez toți actorii politici din Republica Moldova că ceea ce promovează Ministerul Justiției este făcut sub supravegherea CE și este în strictă conformitate cu standardele europene”, a mai spus Fadei Nagacevschi.

În context, ministrul a cerut susținerea partenerilor politici din țara noastră, a deputaților în vederea implementării reformei care va separa sistemul judecătoresc de sistemul politic.

Amintim, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc a fost avizat negativ de Curtea Constituțională. Astfel, proiectul nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, dat fiind că nu corespunde normelor constituționale. Potrivit președintelui CC, Domnica Manole, Curtea a luat această decizie pentru că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Totodată, inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire.

Imediat după decizia Curții Constituționale, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Ministrul Justiției s-a deplasat la Strasbourg, unde a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectele de amendamente la Constituție elaborate de Guvern și respinse de Curtea Constituțională.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Societate
Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat țara

În proiectul propus de guvern Alinatul 2 al Articolului 116 al Constituției ar urma să aibă următorul: „(2) Judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

În redacția actuală, acest aliniat are următorul conținut: "(2) Judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii. Judecătorii care au susţinut concursul sînt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii vor fi numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vârstă, stabilit în condiţiile legii".

Asta înseamnă că Guvernul a dorit să elimine primul termen de 5 ani de aflare în funcție a judecătorilor și ca aceștia să fie numiți în funcție din start până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată Guvernul a dorit să-i impună președintelui o restricție. Să poată respinge doar o singură dată candidatura candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0