Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAI spune de ce nu poate fi extrădat Plahotniuc

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Interne informează despre acțiunile de căutare a fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău era informat despre faptul că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc se află în Turcia. Potrivit ofițerului de presă al MAI, Alina Zbancă, Plahotniuc ar fi părăsit de mai mult timp Statele Unite ale Americii și a traversat frontiera cu Turcia și România, dar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public. MAI a fost informat de autoritățile oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7 - 10 septembrie 2020.

„Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială, iar la moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară”, a precizat Zbancă.

Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Iată în ce țară se află Plahotniuc - Procuratura cere extrădare

Mai mult, ea menționează că din cauza declarațiilor unor politicieni și a informațiilor apărute în spațiul public, acțiunile instituțiilor de drept din Republica Moldova au fost periclitate, iar procesul de căutare a fost complicat.

Potrivit informațiilor oferite, din octombrie 2019 au fost expediate mai multe adresări oficiale Centrului de cooperare polițienească internațională Interpol prin care s-a solicitat anunțarea în căutare a lui Vlad Plahotniuc. De asemenea, au fost înaintate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia pentru a verifica informațiile recepționate din diverse surse. MAI dă asigurări că autoritățile de la Chișinău depun toate eforturile pentru a identifica locul aflării lui Plahotniuc în vederea extrădării lui. Totodată, ministerul de Interne menționează că scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol tragerea la răspundere a persoanelor condamnate care se ascund în afara țării.

Amintim, ieri Procuratura Generală a primit o notificare oficială din partea autorităților de resort din Turcia, prin care a fost anunțată că Vlad Plahotniuc a intrat în această țară. În aceste condiții, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită Procuraturii Turciei extrădarea fostului lider democrat, pentru a fi tras la răspundere penală.

Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Societate
Procurorul general: Acuzații la adresa lui Vladimir Plahotniuc în dosarul „Metalferos”

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri a fost deja expediat colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, menționează Procuratura Generală printr-un comunicat de presă.

Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pe trei capete de acuzare. Este vorba de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Anterior s-a aflat că Vlad Plahotniuc se află în SUA, iar în luna iunie a anului curent Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a lui.

Implicarea lui Vlad Plahotniuc în jaful bancar

Acum câteva luni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre implicarea lui Vlad Plahotniuc în jaful bancar.

„Când se desfășura concursul pentru funcția de procuror general am spus că investigarea furtului a mers într-o direcție greșită. (...) Nu am înțeles cum printr-un control atât de strict și total, banii au ajuns în altă parte. (...) Plahotniuc monitoriza tot ce se întâmplă în țară și nu-mi puteam imagina cum a fost sustras un miliard de dolari din sistemul bancar și banii au ajuns nu știu unde fără să aibă implicare Plahotniuc”, a remarcat procurorul general.

Alexandr Stoianoglo a declarat atunci că procurorii dețin probe care demonstrează că o firmă afiliată fostului lider PDM a beneficiar de o sumă impunătoare în urma jafului. Acesta spunea că există probe care arată că cel puțin 100 de milioane de dolari au ajuns la o companie afiliată lui Plahotniuc. Mai mult, Stoianoglo este de părere că această cifră va crește pe măsură ce vor avansa în urmărirea penală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0