Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iată în ce țară se află Plahotniuc - Procuratura cere extrădare

© Sputnik / Miroslav RotariProtest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019
Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a fost informată astăzi oficial că fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc se află în Turcia.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Procuratura Generală a primit astăzi o notificare oficială din partea autorităților de resort din Turcia, prin care a fost anunțată că Vlad Plahotniuc a intrat în această țară pe 10 septembrie curent. 

Михаил Иоффе - Sputnik Moldova
Avocat, despre dosarul Plahotniuc: Să așteptăm explicațiile Interpol-ului

În aceste condiții, procurorul-șef al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a semnat astăzi cererea prin care solicită Procuraturii Turciei extrădarea fostului lider democrat, pentru a fi tras la răspundere penală. 

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri a fost deja expediat colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, menționează Procuratura Generală printr-un comunicat de presă.

Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pe trei capete de acuzare. Este vorba de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Anterior s-a aflat că Vlad Plahotniuc se află în SUA, iar în luna iunie a anului curent Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a lui.

Implicarea lui Vlad Plahotniuc în jaful bancar

Acum câteva luni procurorul general Alexandr Stoianoglo a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre implicarea lui Vlad Plahotniuc în jaful bancar. 

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura insistă să fie sechestrate bunurile de peste hotare ale lui Plahotniuc

„Când se desfășura concursul pentru funcția de procuror general am spus că investigarea furtului a mers într-o direcție greșită. (...) Nu am înțeles cum printr-un control atât de strict și total, banii au ajuns în altă parte. (...) Plahotniuc monitoriza tot ce se întâmplă în țară și nu-mi puteam imagina cum a fost sustras un miliard de dolari din sistemul bancar și banii au ajuns nu știu unde fără să aibă implicare Plahotniuc”, a remarcat procurorul general.

Alexandr Stoianoglo a declarat atunci că procurorii dețin probe care demonstrează că o firmă afiliată fostului lider PDM a beneficiar de o sumă impunătoare în urma jafului. 

„Avem probe care arată că cel puțin 100 de milioane de dolari au ajuns la o companie afiliată lui Plahotniuc. Nu că nu exclud, dar pot să spun ferm că această cifră va crește pe măsură ce vom avansa în urmărirea penală”, a declarat procurorul-șef. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0