Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alcool în timpul sarcinii: Orice picătură poate fi fatală

© Sputnik / Miroslav RotariLudmila Adam
Ludmila Adam - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, ginecologul Ludmila Adam a vorbit despre influența consumului de alcool asupra funcției reproductive a femeii, precum și consumul băuturilor alcoolice în timpul sarcinii.
Alcool în timpul sarcinii: Orice picătură poate fi fatală

Consumul de alcool crește în rândul femeilor de vârstă reproductivă, afirmă ginecologul Ludmila Adam. Aceasta însă are efecte dezastruoase asupra funcției reproductive a femeii, dereglând funcția endocrină a ovarelor și activitatea hipofizei. În consecință femeia se poate confrunta cu asemenea probleme precum este infertilitatea, pierderi de sarcini și nașteri premature.

Eudochia Paciu - Sputnik Moldova
Mii de femei din Moldova suferă de alcoolism

"Chiar și consumul de alcool în cantități moderate afectează funcția reproductivă. Nu mai vorbim despre abuzul de alcool ce poate marca negativ sănătatea femeii", a subliniat ginecologul.

Cât privește consumul de alcool în orice cantitate, în timpul sarcinii, acesta este categoric interzis, având repercusiuni asupra sarcinii și, în special, asupra fătului.

"Femeia însărcinată nu trebuie să bea nici o picătură de alcool, pentru că acesta este o substanță toxică pentru celulele fătului, în orice cantitate. Mai mult, 4-6 procente dintre sugarii mamelor care au consumat alcool pot avea sindromul alcoolic fetal", a menționat interlocutoarea.

Ludmila Adam spune că și femeile care fac abuz de alcool în perioada sarcinii pot naște un copil cu așa-zisul sindrom alcoolic ce se manifestă prin modificări morfologice, psiho-motorii și mentale ale copilului.

"Pot apărea diverse malformații: ochi prea mici, buza superioară subție, fruntea îngustă bombată, malformații congenitale ale urechii, anomaliile sistemului nervos ș.a. Dacă unele malformații pot fi tratate cu ajutorul operațiilor plastice, atunci în alte cazuri este nevoie de tratament special pe parcursul întregii vieți", a conchis ginecologul.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care poate fi consumată fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului.  Alcoolul este un factor de risc în timpul sarcinii fiind asociat cu moartea fătului, avortul spontan, nașterea înainte de termen, dezvoltarea intrauterină deficitară a fătului și greutatea mică la naștere a nou-năsutului. La mai mulți copii născuți de femei care au consumat alcool în timpul sarcinii au fost depistate anomalii genetice precum tulburări de creștere, defecte fizice sau patologii ale sistemului nervos.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0