Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mii de femei din Moldova suferă de alcoolism

© Sputnik / OsmatescoEudochia Paciu
Eudochia Paciu - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unor statistici, numărul moldovencelor care suferă de alcoolism cronic și psihoze alcoolice este în creștere. Despre cauzele consumului de alcool în rândul femeilor am aflat de la medicul psihiatru-narcolog Eudochia Paciu.
Mii de femei din Moldova suferă de alcoolism

Pe parcursul primelor șase luni ale anului 2020, în vizorul medicilor specialiști psihiatri-narcologi se aflau 46 569 de femei, dintre care 7328 de femei sufereau de alcoolism cronic, ceea ce constituie 16,7 procente din numărul total de pacienți. Aceste lucru l-a anunțat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" medicul Eudochia Paciu.

Телега - Sputnik Moldova
Accidente
Patru copii răniți într-un accident: Se aflau într-o căruță condusă de mama lor beată
Potrivit ei, numărul femeilor care consumă abuziv băuturi spirtoase ar putea fi mult mai mare, însă dacă persoana nu se adresează la specialist este greu de efectuat o statistică. Mai mult, majoritatea femeilor nu apelează după ajutorul medicului, întrucât le este rușine sau nu doresc să recunoască faptul că suferă de alcoolism.

Cauzele consumului abuziv de băuturi spirtoase în rândul femeilor sunt diverse, susține Eudochia Paciu. Însă cea mai comună este imposibilitatea de a face față grijilor cotidiene.

"Luând în considerație că femeia modernă se confruntă cu diverse probleme de ordin social, financiar multe dintre ele nu fac față stresului zilnic. Cauza cea mai frecventă este o cauză emoțională – divorțul, pierderea unei sarcini, pierderea serviciului, probleme financiare, depresia ș.a. Mai mult, există în unele cazuri și predispunerea genetică", a relatat medicul.

Specialistul spune că multe dintre femei consideră că alcoolul ar fi cea mai simplă, rapidă și ieftină soluție pentru a face față stresului. Cât de banal nu ar suna totul poate începe de la un pahar de vin, iar pe parcurs consumul periodic de alcool poate să devină o obișnuință.

"Nici o persoană nu poate să-și imagineze că va avea alcoolism cronic, dar se găsesc diferite motive. Astăzi ai o problemă și servești un pahar de vin, peste o perioadă servești deja două pahare și încetul cu încetul se pierde controlul cantitativ, femeia nu-și mai controlează comportamentul și apare dependența", a explicat interlocutoarea.

Unii oameni consideră că femeile din familii social-vulnerabile sunt mai predispuse la consumul abuziv de alcool. Eudochia Paciu spune că în rândul pacientelor se pot regăsi și femei de afaceri, cu poziții înalte, care la prima vedere oferă impresia unei doamne puternice, care-și poate rezolva problemele fără a recurge la asemenea metode.

Eugen Tcaciuc - Sputnik Moldova
Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Lucruri importante de știut
"Indiferent de statut cauzele sunt aceleași – cineva nu are de pâine și își alină durerea cu alcool, dar cineva vrea diamante mai scumpe. Unica diferență este că femeile cu posibilități mai mari servesc alcool mai scump și de altă calitate", a conchis ea.

Potrivit unor statistici, anul trecut, la evidența medicilor au fost luate 461 de femei, cu 14 la sută mai multe față de anul 2018. Sub supraveghere medicală se află peste 7000 de paciente, dintre care 52 la sută sunt de vârstă fertilă şi educă copii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0