Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon, despre reintegrarea țării: Trebuie să fie un proiect moldovenesc

© Sputnik / Mihai CarausЦик Игорь Додон
Цик Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon consideră că există premise prielnice pentru reglementarea chestiunii transnistrene. Potrivit lui, reintegrarea țării ar trebui să fie un proiect elaborat în Moldova și nu la Moscova, Washington sau Bruxelles.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în cadrul unui nou episod ”Președintele răspune”, că există premise prielnice pentru ca să fie elaborat un proiect de document în care ar fi descrise principiile care ar sta la baza reglementării chestiunii transnistrene, aspect amintit și în alocuținea de la Adunarea Generală a ONU.

”Am anunțat acest lucru și în cadrul Adunării Generale a ONU. Cred că sunt premise prielnice, nu vreau să deschid aici parantezele, și ne vom orienta eforturile în această direcție”, a declarat Dodon.

Șeful statului nu a dorit să spune acum care ar trebui să fie principiile care ar sta la baza unui astfel de proiect, motivând că acestea trebuie discutate cu malul stâng, dar și în formatul 5+2.

Irina Vlah - Sputnik Moldova
Vlah, despre reintegrarea țării: Găgăuzia ar putea deveni un model pentru Transnistria

”Este vorba ca noi să convenim care sunt lucrurile comune necesare unui stat unitar - despre hotare, justiție, sistemul bancar, economic - sunt chestiuni comune. Și noi trebuie să vedem ce va rămâne la nivel de regiune, ca în cazul Autonomiei Găgăuze, și tot acest proiect urmează a fi discutat, inclusiv cu partea transnistreană. Doar prin dialog, altfel nu se va reuși. Dar cel mai important lucru este că trebuie să fie un proiect elaborat în Moldova. Nu la Moscova, nici la Washington, nici la Bruxelles, acesta trebuie conceput în Moldova. Acesta trebuie să fie proiectul nostru moldovenesc. Și după ce îl vom discuta în interior, va trebui să ieșim către partenerii noștri externi ca să fie acceptat, va fi nevoie de ajutorul atât din vest, cât și din est, și să mergem înainte. Este o cestiune deloc simplă”, a explicat președintele.

Totodată, șeful statului a subliniat că tot acest proces trebuie discuta în condiții de maximă transparență și în detaliu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0