Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Trump nu vrea să se amestece în cazul lui Navalnîi

© AP Photo / Alex BrandonДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de senatori americani propun aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei sub pretextul ”otrăvirii” lui Aleksei Navalnîi. Ce se ascunde în spatele acestei inițiative.

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege care prevede aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul blogger-ului rus Aleksei Navalnîi. Politologul Vladimir Mojegov a calificat această inițiativă drept “vorbe în vânt” într-o intervenție la radio Sputnik și a explicat de ce.

 Алексей Навальный - Sputnik Moldova
Navalnîi a fost externat - cum se simte activistul rus

Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi, anunță pe site-ul său senatorul republican Marco Rubio.

Documentul prevede introducerea unor măsuri restrictive împotriva unor demnitari ruși care, în opinia autorilor, “sunt implicați direct în încălcarea dreptului internațional”, inclusiv în “otrăvirea” lui Navalnîi.

Proiectul de lege le cere autorităților americane să raporteze congresului despre informațiile de care dispun în ceea ce privește resursele financiare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și anturajul său. Totodată, acesta obligă Casa Albă să răspundă la întrebarea dacă Rusia a încălcat legislația SUA, care interzice utilizarea armelor chimice și biologice.

Pe lângă Marco Rubio, documentul a fost aprobat de senatorul republican Mitt Romney, democrații Chris Coons, Ben Cardin și Chris Van Hollen.

Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să obțină susținerea senatului, a camerei reprezentanților și să fie semnat de președintele SUA.

În emisia radio Sputnik, politologul rus Vladimir Mojegov a comentat inițiativa senatorilor.

“Este o activitate pur publică. Despre ce fel de rapoarte poate fi vorba? Sunt niște lucruri cu totul nerealiste. Toate acestea inițiative reprezintă o pălăvrăgeală, o retorică îndreptată spre tensionarea atmosferei în plină campanie. În plus, cazul lui Navalnîi este mai curând o agendă a democraților. Republicanii s-au alăturat fără prea multă dorință la astfel de inițiative. În orice caz, Trump are o atitudine foarte atentă și distanțată. Și secretarul de stat, Mike Pompeo, a spus că va fi necesară o reacție doar atunci când se vor cunoaște detaliile incidentului și că, deocamdată, nu este clar ce se întâmplă”, a spus Vladimir Mojegov.

În opinia lui, americanii ar fi putut obține informații de la nemți cu privire la Navalnîi, însă ei nu au adresat astfel de solicitări.

“A fost un soi de pretext pentru sancțiuni, însă deocamdată astfel de solicitări nu au fost adresate. Iată de ce cred că este doar vorba de o simplă pălăvrăgeală... E o istorie foarte neclară, iată de ce Trump nu vrea să se implice în ea – e o aventură a democraților, în care el nu vrea să se împotmolească. Din câte mi se pare, democrații vor promova insistent această agendă, iar Trump se va distanța”, consideră politologul.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a glicemiei. Deocamdată nu se cunosc cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Клиника Шарите в Берлине - Sputnik Moldova
Rusia
Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lunii septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova i-a solicitat Berlinului să-i ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Totodată, se cunoaște că serviciul german de informații BND are acces la Noviciok începând cu anii 90. În afară de aceasta, substanțele din grupul menționat sunt studiate în peste 20 de state occidentale, inclusiv în Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia.

Rusia, în conformitate cu decretul prezidențial din anul 1992, a încetat orice activități în domeniul dezvoltării armelor chimice, iar în 2017 a distrus toate rezervele de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0