Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Navalnîi a fost externat - cum se simte activistul rus

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimedia Алексей Навальный
 Алексей Навальный - Sputnik Moldova
Abonare
Activistul rus Aleksei Navalnîi a fost externat marți. și este perfect sănătos, a anunțat clinica ”Charite” din Berlin.

CHIȘINĂU, 23 sep – Sputnik. Alekei Navalnîi a fost externat marți din clinica ”Charite” din Berlin.

"Starea sănătății pacientului s-a îmbunătățit într-o asemenea măsură încât acordarea unui ajutor de urgență nu mai este necesară. Aleksei Navalnîi a fost tratat în clinica ”Charite” 32 de zile, dintre care 24 de zile la terapie intensivă", anunță instituția medicală într-un comunicat.

Clinica a mai menționat că medicii germani admit că Navalnîi s-a însănătoșit în totalitate. Potrivit lor, deocamdată, pe termen lung, nu se poate vorbi de niște „consecințe grave pentru sănătate în urma otrăvirii”.

Клиника Шарите в Берлине - Sputnik Moldova
Rusia
Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

Amintim că în dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Specialiștii armatei germane au declarat că bloggerul rus, Aleksei Navalnîi, ar fi fost otrăvit cu o substanță neurotoxică din grupul „Noviciok”. Moscova a solicitat informații detaliate despre rezultatul analizelor, însă nu a primit un răspuns.

De menționat că serviciile secrete germane au acces la „Noviciok” încă din 1990. De asemenea, acesta a fost studiat de aproximativ 20 de state occidentale, inclusiv Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia. Rusia, în conformitate cu decretul președintelui din 1992, a oprit cercetările în domeniul armelor chimice, iar în 2017 a distruse toate stocurile de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0