Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Energia electrică din surse regenerabile: Situația în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Târșu
Mihai Târșu - Sputnik Moldova
Abonare
Producția energiei regenerabile rămâne doar un obiectiv de lungă durată. Câte procente reprezintă din cota de piața energetică și care sunt obstacolele pentru dezvoltarea segmentului am aflat de la expertul în energetică Mihai Târșu.
Energia electrică din surse regenerabile: Situația în Moldova

Doar 2% din energia electrică consumată în Republica Moldova este obținută din surse regenerabile. Asta în condițiile în care țara noastră are un potențial uriaș în ceea ce privește sursele de obținere a energiei verzi.

Добыча нефти, архивное фото - Sputnik Moldova
Ne-au mai rămas 20 de ani: Ce va fi după „epoca petrolului”
"Republica Moldova are anumite angajamente față de comunitatea europeană de a atinge un nivel de 10 procente energie regenerabilă pe partea de producere a energiei electrice. Fie produsă de instalațiile de soare, fie prin intermediul panourilor fotovoltaice. Acum energia electrică este sub 2 procente din consumul total, ceea ce constituie de 5 ori mai puțin decât ne-am planificat. În linii generale, 20 la sută trebuie să constituie energia consumată pe țară și per total am atins acest indicator. Aceste procente însă se separă în alte componente – motorina (5-10 procente biocombustibil), energia termică ș.a.", a declarat pentru Sputnik Mihai Târșu.

Expertul spune că asemenea rezultate modeste au fost obținute din cauza mai multor impedimente, în mare parte referindu-se la legislația din domeniu. Potrivit lui, legile de bază au fost adoptate, dar nu au fost implementate așa-numitele regulamente care stipulează modul de implementare a întregului proces.

Amintim că autoritățile și-au propus anterior ca până în anul 2020 aproximativ 20 la sută din energia electrică consumată în Republica Moldova să fie produsă din surse regenerabile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0