Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce a discutat astăzi Igor Dodon cu președintele Turciei

© Sputnik / Miroslav RotariОфициальный визит Р. Т. Эрдогана в Кишиневе
Официальный визит Р. Т. Эрдогана в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Abonare
Președinții Igor Dodon și Recep Tayyıp Erdogan au discutat astăzi la telefon despre „parteneriatul strategic” bilateral. Deși criza pandemică a afectat schimburile comerciale bilaterale, există un potențial nevalorificat la acest capitol, au spus interlocutorii.

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Președintele Igor Dodon a avut astăzi o discuție prin telefon cu președintele Turciei, Recep Tayyıp Erdogan.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
De ce Igor Dodon nu va participa la dezbaterile electorale?

Interlocutorii, potrivit lui Igor Dodon, au discutat „subiecte legate de parteneriatul strategic” bilateral și au apreciat înalt contactele între cele două țări, inclusiv vizitele oficiale reciproce ale președinților. Totodată, președintele Dodon a mulțumit pentru ajutorul de natură socială și umanitară acordat.  

„Am discutat mai multe subiecte legate de parteneriatul strategic dintre Moldova și Turcia. Am apreciat contactele permanente stabilite între țările noastre la cel mai înalt nivel, inclusiv schimbul de vizite oficiale ale celor doi președinți, în 2018 și 2019”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

În context, președintele Dodon a salutat activitatea Grupului Comun pentru Planificare Strategică – acesta este un sub-mecanism al Consiliului pentru Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia.

Șeful statului s-a referit și la importanța organizării în 2021 a celei de-a doua ședințe a Consiliului pentru Cooperare Strategică la Nivel Înalt, care va fi coprezidată de președinții celor două state.

Igor Dodon i-a mulțumit președintelui turc pentru suportul constant acordat Moldovei în realizarea proiectelor sociale și umanitare, pentru sprijinul acordat pe dimensiunea aprovizionării cu echipament medical și de protecție, atât în debutul crizei pandemice, cât și ulterior.

În cadrul discuției, președinții au „constatat cu satisfacție”, potrivit lui Igor Dodon, dinamica ascendentă a raporturilor comerciale bilaterale.

TIR - Sputnik Moldova
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul

„Astfel, în anul 2019 am înregistrat un record istoric în volumul schimburilor de mărfuri – 576 milioane de dolari, ceea ce este cu 29% mai mult decât în 2018”, a scris Igor Dodon.

Exportul mărfurilor moldovenești în Turcia a crescut în 2029 cu 65% - de la 106 la 175,5 milioane de dolari.

„Importul mărfurilor turcești în Moldova rămâne, însă, mult mai mare: 340 milioane de dolari în 2018 și 400,5 milioane în 2019”, a precizat șeful statului. 

Cei doi președinți au fost de acord că, deși criza pandemică a afectat schimburile comerciale bilaterale, există un potențial nevalorificat la acest capitol.

Analiza evoluției schimburilor comerciale cu Turcia în ianuarie-iulie 2020, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2019, relevă reducerea exporturilor moldovenești (-22,8%), dar și a importurilor (-8,4%).

În intervalul menționat, comerțul moldo-turc s-a cifrat la 293 de milioane de dolari, în scădere cu 13% în comparație cu primele 7 luni ale anului 2019. Exporturile moldovenești au constituit 97 de milioane de dolari, iar importurile Moldovei din Turcia au fost evaluate la 195 de milioane de dolari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0