Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost premier, despre viitorul Moldovei după alegeri

© Sputnik / OsmatescoVasile Tarlev
Vasile Tarlev - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premier al Moldovei în perioada 2001-2008 a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre parcursul Republicii Moldova după alegerile prezidențiale. Tarlev a evidențiat căteva aspecte pe care conducerea statului va trebui să pună accentul în anii următori.
Ce spune un fost premier despre viitorul Moldovei după alegerile prezidențiale

„Moldova trebuie să fie prezentă acolo unde sunt interesele ei naționale: și în UE, și în CSI. Statul nostru dispune de un potențial enorm și avem perspective bune dacă vom ști să dirijăm bine lucrurile. Când cineva încearcă să separe prioritățile statului după principiul Vest-Est, nu sunt decât speculații politice”, consideră Tarlev.

Roman Chircă - Sputnik Moldova
Chircă: Mulți moldoveni vor deveni în curând șomeri
Potrivit ex-premierului, la ora actuală, Moldova nu are o perspectivă economică fără exporturi.

„Dacă privim structura consumului intern, ea este de 30%, iar 70% din produsele noastre trebuie să fie exportate. În pofida situației pandemice din lume și la nivel regional, exportul și importul de mărfuri nu a fost stopat. De aceea, consider că statul ar trebui să reevalueze încă o dată capacitățile sale privind exporturile pentru a vedea ce produse rămân pe piața locală și ce merge la export. Avem multe întreprinderi de prelucrare a materiei prime, iar accentul trebuie pus pe produsele cu valoare adăugată înaltă”, a precizat Tarlev.

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
FOTO - Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri
Tot el este de părere că accentul trebuie pus pe producătorii locali, care sunt generatori de creștere economică, locuri de muncă, salarii și pensii. Tarlev mai spune că principala piață de desfacere a produselor moldovenești rămâne a fi în Federația Rusă, implicit spațiul CSI. Totodată, fostul premier crede că Moldova rămâne ancorată puternic și în spațiul european, acolo, unde are semnat un Acord de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător.

Șeful statului, Igor Dodon, a menționat de mai multe ori că țara noastră ar trebui să edifice relații bune cu toate statele și să nu fie ”prieten cu cineva împotriva cuiva”. Dodon a menționat că insistă asupra unei politici externe echilibrate. Acest lucru, potrivit lui, înseamnă că țara va avea relații bune și prietenoase cu toate statele, pornind de la interesele naționale ale Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0