Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Viteza de răspândire a COVID-19 în Moldova înspăimântă

© Sputnik / Anatolii KiriakСкорая помощь
Скорая помощь - Sputnik Moldova
Abonare
Incidența COVID-19 este „destul de mare” în Republica Moldova – una dintre cele mai înalte la nivel european. Responsabilii din medicină și alte domenii explică acest fapt prin nerespectarea de către cetățeni a normelor de prevenție.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Rata de răspândire a COVID-19 este mare în Republica Moldova, una dintre cele mai înalte la nivel european. Autoritățile din medicină au semnalat acest fapt astăzi, într-o ședință la care au participat și reprezentanți ai agențiilor guvernamentale cu competențe în diverse sectoare ale economiei.

Veronica Trofimov - Sputnik Moldova
Tratamentul COVID-19: La ce metode recurg unii pacienți

Astăzi a fost anunțat un număr de noi infectări ce constituie un record absolut pentru Republica Moldova: 786 de cazuri. 

„Incidența COVID-19 este destul de mare, suntem printre primele state la nivel european – 13.657 de cazuri la un milion de locuitori. Mortalitatea este de 354 de cazuri la un milion”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Constantin Râmiș.

În ultimele cinci săptămâni, s-au înregistrat peste 3.000 de noi cazuri, a crescut și numărul de decese cu 25%, potrivit lui Constantin Râmiș. Vârsta medie a persoanelor contaminate constituie acum în Moldova 46,6 ani.

O jumătate dintre cazurile noi de îmbolnăvire se înregistrează în Chișinău. Până acum, 5.446 de lucrători medicali s-au contaminat cu COVID-19 (10% din totalul angajaților din domeniu), potrivit secretarului de stat.

Inaugurare a Centrului de Preluare a Apelurilor de Urgență al Serviciului 112. - Sputnik Moldova
Societate
Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni

Alături de responsabili din medicină, cei care monitorizează situația din sfera alimentației publice, transporturilor etc. au vorbit în ședință despre regulile de prevenire a infecției care sunt încălcate cel mai frecvent de cetățeni.

În transportul public, bunăoară, cu regularitate, unii pasageri refuză să poarte mască de protecție. La intrarea în unele instituții, magazine și alte unități nimeni nu le măsoară temperatura vizitatorilor și lipsesc dezinfectanții.

Vorbitorii în ședință i-au îndemnat din nou pe cetățeni să respecte măsurile simple de protecție – purtarea măștii, distanța fizică de 1,5 metri, spălarea frecventă și dezinfectarea mâinilor, pentru că incidența COVID-19 este alarmantă în ultimele săptămâni. 

Chiar dacă sunt permise nunțile, cumetriile și alte ceremonii cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, în cadrul acestora nu sunt permise dansurile, jocurile, alte acțiuni ce presupun distanța fizică foarte redusă între persoane, au subliniat vorbitorii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0