CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. „Investițiile corecte” pot contribui la dezvoltarea unei economii competitive, la apariția unor noi locuri de muncă bine plătite. Din acest considerent, Guvernul trebuie să stabilească clar către ce sectoare să direcționeze cele mai mari investiții, a comentat expertul economic Serghei Ungureanu, invitat în studioul Sputnik Moldova.
Totodată, expertul a subliniat că autoritățile trebuie să decidă în ce domenii este avantajos să permită investițiile străine și în care nu, pentru ca „marele capital să nu strivească întreprinderile mici”.
De asemenea, Serghei Ungureanu a subliniat că e timpul ca autoritățile să fie preocupate și de dezvoltarea economică a regiunilor, dar nu să se limiteze la situația din Chișinău și Bălți – cele mai mari orașe.
Economia Moldovei are nevoie de diversificare, a spus expertul, și este necesară identificarea sectoarelor în care să fie făcute cele mai mari investiții.
Potrivit lui Serghei Ungureanu, o serie de sectoare ale economiei naționale au nevoie de măsuri urgente pentru reabilitare, așa că banii care vin în Moldova sub formă de subvenții și împrumuturi trebuie direcționați către dezvoltarea lor.
Concomitent, trebuie sprijinite și sectoarele care sunt acum în fruntea economiei naționale, a adăugat expertul.
„Statul trebuie să creeze condiții pentru investitorii străini într-o serie de sectoare. În primul rând, este vorba de acele domenii din economia țării care, din păcate, nu aduc profituri mari acum. Guvernul trebuie să clarifice în ce domenii să permită investiții și în care nu, astfel încât marele capital să nu strivească întreprinderile mici dintr-un anumit sector al economiei”, a spus Serghei Ungureanu.
Unul dintre domeniile care necesită investiții este sectorul energiei regenerabile, a apreciat expertul economic. O altă industrie care trebuie dezvoltată, în opinia sa, este prelucrarea deșeurilor menajere solide, care dăunează ecologiei țării de câteva decenii.
„Investițiile corecte vor conduce la crearea unei economii competitive, la locuri de muncă garantate și bine plătite. Nu trebuie să vă concentrați asupra dezvoltării economiei numai în Chișinău și Bălți, ci acordați atenție regiunilor țării”, a spus expertul.
Serghei Ungureanu a concluzionat că doar prin asemenea metode Cabinetul de Miniștri va reuși să prevină dispariția satelor, să prevină plecarea masivă a populației din provincie.
Angajatorii moldoveni vor lua la lucru cetățeni străini
Menționăm că, încă la începutul lunii februarie, Guvernul Chicu a anunțat că va încuraja atragerea forței de muncă de peste hotare, întrucât Republica Moldova se confruntă cu un deficit cantitativ și calitativ de lucrători. Totodată, prim-ministrul a subliniat că este necesară păstrarea „siguranței pieței interne a forței de muncă”.
Proiectul de lege ce prevede angajarea la muncă a cetățenilor străini a fost publicat pe site-ul Guvernului. Potrivit documentului, din legislație urmează a fi exclusă prevederea care-i obligă pe angajatori să angajeze străini cu salarii nu mai mici decât salariul mediu pe economie. Actualmente, salariul mediu brut pe economie este de aproape 8.000 de lei.
Conform notei explicative la proiect, numărul locurilor de muncă vacante din Moldova a crescut cu 30% în 2028, comparativ cu anii 2014-2017. Ponderea locurilor de muncă vacante cu salarii mai mici de 3.000 de lei este de aproximativ 34%.
Într-un comunicat de presă al Guvernului, din luna februarie, se arăta că deficitul de muncitori va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi nevoie de un volum mare de resurse umane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova