Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM? 

CC0 / Pixabay / rawpixel / Офис
Офис - Sputnik Moldova
Abonare
Ce tactică adoptă oamenii de afaceri pe timp de criză și ce efect va avea asupra economiei diminuarea ratei de bază de către Banca Națională până la minimul istoric de 2,75%? Experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu au comentat situația pentru Sputnik.  

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a diminuat cu 0,25 puncte procentuale rata de bază, până la 2,75% anual. Decizia, luată prin vot unanim săptămâna trecută de Comitetul executiv al BNM, a derivat din „presiunile dezinflaționiste manifestate atât în mediul intern, cât și cel extern”.

Scade inflația

În august 2020, ritmul anual al inflaţiei a fost de 3,45% în Republica Moldova.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Nou pronostic al BNM: Ce se va întâmpla cu inflația în următorul an

În raportul său asupra inflației din luna august, BNM a constatat că presiunile dezinflaționiste vor continua până în trimestrul trei al anului 2021. Inflația va descrește preponderent pe seama acțiunilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului 2020. De asemenea, impulsul fiscal negativ și diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă. Obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Ce se întâmplă atunci când rata de bază este redusă? 

Prin reducerea ratei de bază este stimulat procesul de creditare și, ca efect, este sprijinită economia națională.

Precizăm că rata de bază servește ca nivel de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt. De exemplu, atunci când rata de bază scade, băncile reduc dobânzile la credite, iar acestea devin mai atractive și mai accesibile. Atunci când, dimpotrivă, rata de bază este majorată, volumul de credite acordate de bănci scade și, implicit, se diminuează ritmul de creștere economică, pentru că antreprenorii nu dispun de bani pentru dezvoltarea afacerilor, a explicat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

© Sputnik / OsmatescoВиорел Гырбу
Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM?  - Sputnik Moldova
Виорел Гырбу

Au existat ani în care rata de bază a atins nivelul de 12% și chiar de 20% - s-a întâmplat atunci când BNM a utilizat rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, în condițiile în care crescuse peste un anumit prag masa monetară aflată în circulație, a relevat expertul economic Roman Chircă într-o discuție cu reporterul Sputnik.

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM?  - Sputnik Moldova
Roman Chircă

Ce efect va avea noua diminuare a ratei de bază?

Rata de bază este la „nivelul minim istoric” acum, de 2,75 puncte procentuale, a constatat, solicitat de reporterul Sputnik, expertul economic Roman Chircă.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert

„Acest lucru va facilitata creditele bancare, care vor fi mai accesibile. Va stimula economia prin majorarea cererii și puterii de cumpărare în rezultatul sporirii lichiditățlor disponibile. Va contribui la diminuarea costurilor pentru diversele instrumente financiare, inclusiv capacitatea de împrumut a sectorului public pentru acoperirea deficitului bugetar”, a comentat Roman Chircă.

Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik că noua diminuarea a ratei de bază va conduce la ieftinirea creditelor, însă, totuși, impactul acestei acțiuni a BNM asupra economiei va fi neglijabil. 

„Reducerea ratei de bază are efect benefic, deoarece prin acest mecanism se ieftinesc creditele oferite anteprenorilor. Totuși anticipez că impactul acestei acțiuni asupra economiei va fi neglijabil. La noi politica monetară, în general, nu este gândită să acționeze activ asupra dezvoltării economice. Mai sunt necesare acțiuni concertate din partea altor actori, Guvernul trebuie să întreprinda ceva”, a argumentat Viorel Gîrbu.

Care este în prezent tactica oamenilor de afaceri moldoveni?

I-am întrebat pe experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu ce comportament adoptă oamenii de afaceri pe timp de criză și cum se comportă întreprinzătorii moldoveni în situația actuală.

Ziua Națională a Vinului 2019  - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 

„Pe timp de incertitudine, cea mai bună tactică este să stai în expectativă și să salvezi resursele, până nu se întrezăresc oportunități clare de afaceri. Acest lucru se întâplă și cu economia națională - investitii nu prea se fac”, a răspuns Viorel Gîrbu.

Expertul economic a constatat că pentru moment, în Republica Moldova „vedem o creștere a cifrei de afaceri în domeniul IT, comunicare și echipamente asociate”.

„Este cumva firesc, deoarece multă lume și-a schimbat stilul de lucru. Dacă este aceastăț schimbare de durată, se va vedea. Iarăși, nu cred - în Moldova se va reveni la business as usual (ca de obicei – trad. engleză, nota red.), societatea noastră este prea inertă”, a apreciat Viorel Gîrbu.

În situații de criză economică, „în primul rand, este necesara evaluarea capacității de recuperare”, a răspuns expertul economic Roman Chircă.

„Dacă sectorul e în declin, atunci mai degrabă strategia de „ieșire” sau reprofilare este valabilă. Dacă există potențial de revenire, atunci creditele ieftine (plus dobânda subvenționată) sunt o sursa externă importantă de restricturare/dezvoltare a afacerii”, a punctat expertul.

BNM constata că în luna mai 2020 creditele noi acordate de bănci au fost în descreștere cu aproape 26 de procente (25,9%) față de luna mai a anului 2019, ca efect al pandemiei de COVID-19.

Din cauza pandemiei, oamenii se împrumută mai puțin sau deloc. Comisia Națională a Pieței Financiare a informat că volumul împrumuturilor oferite în trimestrul doi al anului 2020 a fost în scădere cu 539,1 milioane de lei (cu 5,6%), comparativ cu trimestrul unu al anului curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0