Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apeluri la Serviciul 112 în perioada sărbătorilor Pascale: Iată ce au solicitat moldovenii

© Sputnik / Miroslav RotariAna Carpovici
Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Abonare
În prima și a doua zi de Paști, pe 19 și 20 aprilie, operatorii din cadrul Serviciului Unic 112 au recepționat 12 892 de apeluri, cu aproximativ 33 la sută mai puține față de perioada sărbătorilor pascale din anul precedent.
Apeluri la Serviciul 112 în perioada sărbătorilor Pascale: Iată ce solicitau moldovenii

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, specialistul în relații publice din cadrul Serviciului Național Unic de Urgență 112, Ana Carpovici, a declarat că numărul mai mic de apeluri înregistrate se datorează faptului că oamenii au devenit mai responsabili și conștienți de faptul că trebuie să apeleze la 112 doar în situații de urgență. Totuși, din numărul total de apeluri recepționate în zilele de 19 și 20 aprilie, doar 5 690 au reprezentat urgențe.

Cel mai des oamenii au apelat la 112 pentru a solicita ajutorul medical. Pe locul doi a fost solicitarea ajutorului Poliției, iar pe locul trei - al salvatorilor.

"În ceea ce priveşte tipologia urgenţelor şi distribuţia pe serviciile specializate de urgență, cele mai multe apeluri de urgenţă au fost transferate la Ambulanţă – peste 60 la sută, urmate de Poliţie - 27,88% și pompieri – 4,72%", a remarcat Ana Carpovici. 

Oamenii au raportat urgențe medicale privind hipertensiunea arterială, dureri abdominale sau de spate și afecțiuni respiratorii. Cele mai multe solicitări către poliție au survenit în urma unor bătăi, iar altele vizează nerespectarea măsurilor antiepidemice. Pompierii, la rândul lor, au avut de luptat cel mai des cu incendiile de vegetație. 

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Societate
Amenzi de zeci de milioane de lei pentru nerespectarea regulilor stării de urgență
Specialistul a subliniat faptul că în această perioadă, indiferent de urgență, toți apelanții primesc un set de întrebări obligatorii din partea operatorilor: dacă au interacționat cu persoane revenite de peste hotare și dacă au interacționat cu persoane diagnosticate cu COVID-19 sau cu persoane aflate în carantină.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0