Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Replica PSRM: Europarlamentarii au fost „informați greșit”

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Socialiștii de la Chișinău resping categoric învinuirile aduse de trei europarlamentari în privința procesului preelectoral. PSRM declară că aceștia nu sunt informați corect și face o serie de precizări.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Partidul Socialiștilor (PSRM) califică drept „afirmații greșite”, „absolut nefondate” și respinge declarațiile a trei europarlamentari în opinia cărora în Republica Moldova există nereguli electorale ce pot compromite scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. 

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Deputatul Vasile Bolea, nedumerit de cerințele opoziției în privința Codului Electoral  

Deputații din Parlamentul European i-au acuzat pe socialiști, aflați la guvernare, și pe președintele Igor Dodon că ar coordona modificări ale legislației electorale care să-i avantajeze în alegeri.

În replică, socialiștii apreciază că europarlamentarii ar fi fost „informați greșit” de „anumite forțe politice de la Chișinău”.

„Înclinăm să credem că afirmațiile greșite ale parlamentarilor europeni sunt făcute doar din lipsă de documentare. Admitem că aceștia au fost informați greșit de către anumite forțe politice de la Chișinău”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM difuzat astăzi.

Socialiștii adaugă că sunt „deschiși pentru o comunicare directă cu demnitarii din UE, pentru a-i informa din prima sursă”.  

Acuzațiile europarlamentarilor referitoare la modificările legislației electorale sunt respinse în totalitate de socialiști.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Societate
Sandu sau Dodon? Pe cine preferă să vadă moldovenii în funcția de președinte - Sondaj

„Subliniem că în acest an Parlamentul de la Chișinău nu a făcut modificări în Codul electoral, astfel ca acestea să poată fi aplicate la alegerile prezidențiale din noiembrie. În luna august au fost votate, doar în prima lectură, un șir de modificări tehnice la Codul electoral propuse de Comisia Electorală Centrală. Adoptarea acestor amendamente nu a fost finalizată, iar PSRM ține cont de recomandările recente ale Comisiei de la Veneția ca să nu fie făcute schimbări în legislația electorală în ajunul scrutinului prezidențial”, se spune în comunicatul de presă al PSRM.

De asemenea, socialiștii declară că prevederile electorale ce vizează modul de finanțare a candidaților electorali, de care se arată nemulțumiți europarlamentarii, au fost modificate cu participarea deputaților moldoveni din opoziție.

„Subliniem că prevederile ce țin de reducerea finanțării candidaților au fost modificate în vara anului 2019, împreună cu deputații din PAS și PPDA. Mai mult, reducerea plafonului de donații către un concurent electoral la cel mult 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs a fost propusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco”, se menționează în comunicatul de presă al socialiștilor.

Trei europarlamentari au semnat declarația comună prin care aduc învinuiri PSRM și președintelui Dodon: președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest Andrzej Halicki.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0