Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sandu sau Dodon? Pe cine preferă să vadă moldovenii în funcția de președinte - Sondaj

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon și Maia Sandu sunt în continuare favoriții electoratului pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Totodată, partidele pe care le au aceștia în spate sunt preferate de participanții la un nou studiu sociologic.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Actualul șef al statului, Igor Dodon, ar fi votat pentru funcția de președinte de către 17% dintre participanții la un sondaj, iar Maia Sandu ar fi preferată de 14,9%.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Politică
CEC a înregistrat încă trei grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor

Acestea sunt rezultatele conform răspunsurilor la o întrebare deschisă formulată în cadrul unui studiu sociologic ale cărui rezultate au fost prezentate pe 11 septembrie, într-o conferință de presă.

„La 1 noiembrie va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Pentru cine ați vota?”, au fost întrebați participanții la sondaj. Subliniem că participanții la studiu au numit ei înșiși numele politicianului pe care l-ar vota.

Dintre cei care s-au declarat deciși să participe la alegerile din 1 noiembrie, 36,3% au răspuns că ar vota pentru Igor Dodon, 31,9% - pentru Maia Sandu, 11,2 – pentru Ilan Șor (deși din partea Partidului „Șor” a fost propus alt candidat – Violeta Ivanov).

Pe locul patru se află Renato Usatîi, preferat de 8,1% dintre participanții la sondaj deciși să participe la vot, pe locul cinci – Andrei Năstase, cu 3,9%, pe locul șase – Vladimir Voronin, cu 3,3% (deși Partidul Comuniștilor a anunțat că nu va participa la scrutin). 

© Photo : Facebook / IData - Date InteligenteSondaj, Barometrul Electoral 2020
Sandu sau Dodon? Pe cine preferă să vadă moldovenii în funcția de președinte - Sondaj - Sputnik Moldova
Sondaj, Barometrul Electoral 2020

Participanții la sondaj au fost întrebați și „pentru ce partid ar vota, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare”.

Partidul Socialiștilor (PSRM) a acumulat 23% din opțiunile de vot ale tuturor participanților la sondaj și 37,1% dintre opțiunile celor deciși să iasă la vot.

Pe locul doi s-a clasat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), cu 16,3% și, respectiv, 26,3%. Pe locul trei – Partidul „Șor”, cu 6,4% și, respectiv, 10,3%.

© Photo : Facebook / IData - Date InteligenteSondaj, Barometrul Electoral 2020
Sandu sau Dodon? Pe cine preferă să vadă moldovenii în funcția de președinte - Sondaj - Sputnik Moldova
Sondaj, Barometrul Electoral 2020

Sondajul a fost realizat „față-n față” de operatorii Companiei „Date Inteligente”, cu respectarea normelor antiepidemice, potrivit companiei, pe un eșantion reprezentativ de 1.177 de respondenți, cu o marjă de eroare de 2,8%. Studiul „Barometrul Electoral - ediția de august” a fost efectuat în perioada 20 august – 3 septembrie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0